Svet 23.1.2013 12:15

V Madridu premiera opere o življenju Walta Disneya

Madrid, 23. januarja - Kontroverzna opera "The Perfect American" (Popolni Američan) avantgardnega skladatelja Phillipa Glassa, ki prikazuje življenje Walta Disneyja, je svetovno premiero doživela v torek v Kraljevem gledališču v Madridu. Opera je naletela na dober odziv občinstva, čeprav velikih ovacij ni bilo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Opera temelji na romanu pisatelja Petra Stephana Jungka iz leta 2004, v katerem izmišljeni avtor stripov, ki je delal z ikono zabavne industrije, pripoveduje zgodbo o poslednjih treh mesecih življenja Disneyja, ki je umrl leta 1966 zaradi pljučnega raka.

Opera prikazuje avtorja likov Mikija Miške in Jake Racmana kot egocentričnega človeka, obsedenega s smrtjo, ki je sovražil ženske in bil rasist. Med drugim ni okleval, ko je odpustil delavca, zaradi "levičarskih" političnih idej. Glass je poudaril, da z opero ni želel diskreditirati Disneyja, saj ga ima sam za vizionarja, ki je gradil mostove med umetnostjo in zabavno industrijo, poroča dpa.

Kot je za španski dnevnik El Mundo povedal režiser Phelim McDermott, studii Walta Disneyja operi ne zaupajo.

Po prvotnem načrtu naj bi opera premiero doživela v newyorški Mestni operi, vendar se je novi umetniški direktor Kraljevega gledališča v Madridu Gerard Mortier, ki je bil prej generalni direktor newyorške opere, odločil, da bo premiera v Madridu.

Opera, ki je nastala v koprodukciji z Angleško narodno opero, bo v Londonu uprizorjena junija.