EPK 2012 23.1.2013 15:42

Župani partnerskih mest EPK za kulturo kot razvojno strategijo

Maribor, 23. januarja - Svoje poglede na Evropsko prestolnico kulture (EPK), ki so jo lani gostili Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Murska Sobota, Velenje in Novo mesto, so danes v Mariboru strnili župani sodelujočih mest. Strinjali so se, da je bil to uspešen projekt ter pozvali pristojnega ministra Žigo Turka, naj kultura postane razvojna strategija države.

V Vetrinjskem dvoru so se sešli podžupan Maribora Milan Mikl, župan Ptuja Štefan Čelan, župan Slovenj Gradca Andrej Čas, župan Murske Sobote Anton Štihec, župan Velenja Bojan Kontič, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, direktor mariborskega občinskega urada za kulturo in mladino Aleš Novak, programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander ter predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Rudolf Moge, so po srečanju sporočili iz zavoda.

Na srečanju so govorili o nadaljnjem sodelovanju med partnerskimi mesti ter uresničevanju ciljev projekta EPK. Ob tem so podpisali skupno pismo ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku, v katerem so poudarili, da je bil EPK uspešen projekt, ki je v marsičem odprl nove priložnosti za slovensko kulturo in vzhodno kohezijsko regijo.

Ponovili so, da bi bilo potrebno kulturo umestiti v razvojne strategije države in vzpodbuditi razvoj institucije, ki bo na podlagi prepoznavanja kulture kot razvojnega elementa izvajala aktivno politiko na tem področju v vzhodni kohezijski regiji.

Na zavodu Maribor 2012 so že novembra lani pripravili osnutek za institucijo, ki so jo poimenovali Stičišče - Kulturreg. Njeni glavni nalogi bi bili povezovanje kulturnih ustvarjalcev v vzhodni kohezijski regiji ter pridobivanje sredstev iz evropskih razpisov. "Kulturna znamka EPK 2012 je splošno znana, je dobra znamka in bi jo kazalo ohraniti," je poudaril Moge.

O tem naj bi beseda tekla tudi na četrtkovem sestanku predstavnikov zavoda Maribor 2012 na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v Ljubljani. Tam naj bi spregovorili tudi o financiranju zavoda Maribor 2012 v letošnjem letu, saj še ni znano, koliko bo k temu prispevala država.

Generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer je dodala, da se je minuli konec tedna na uradnem odprtju EPK v slovaških Košicah pogovarjala z evropsko komisarko za kulturo Andrulo Vasiliou. "Izrazila je zadovoljstvo ob prepoznanih in uresničenih ciljih našega projekta EPK ter pohvalila naša dosedanja prizadevanja in izjemno uspešno izvedbo projekta, zato pričakuje, da bodo naša mesta gradila na pozitivni dediščini EPK Maribor 2012 tudi v prihodnje," je povedala.