Svet 24.1.2013 6:00

Letošnjo bafto za življenjsko delo prejme Alan Parker

London, 24. januarja - Letošnjo nagrado za življenjsko delo bafta bo prejel britanski režiser Alan Parker. Z najvišjim priznanjem Britanske akademije za film in televizijo Bafta) se bo pridružil lanskoletnemu dobitniku Martinu Scorseseu ter drugim mojstrom, kot so Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock in Steven Spielberg.

Režiser uspešnic, kot so Fame: sanje o slavi, Misisipi v plamenih, Angelsko srce, "The Commitments" in Evita, je ob novici, da mu bodo v londonski Kraljevi operni hiši izročili bafto za življenjsko delo dejal, da je izjemno počaščen. Parker, ki se lahko pohvali že z 19 nagradami za režijo, ki mu jih je podelila Bafta, je ob tem povedal: "Ko posnameš prvi film, si prepričan, da bo to tudi zadnji, potem pa se obrne 40 let in prejmeš takšno nagrado."

Po besedah predsednika akademije Johna Willisa je Parker nadvse poseben režiser, brezkompromisen v svoji viziji. Njegov prispevek k filmski industriji izjemen, poroča britanski BBC.

Največ, deset, nominacij za letošnje nagrade akademije ima Spielbergova zgodovinska biografska drama Lincoln, vključno z glavnim igralcem Danielom Day-Lewisom, medtem ko imata filma Pijevo življenje in Nesrečniki (Les Miserables) po devet nominacij. Vse nagrade, tudi za življenjsko delo, bodo podelili 10. februarja.