Svet 25.1.2013 5:30

Znani so nominiranci za mednarodnega bookerja

London, 25. januarja - Žirija pod vodstvom literarnega kritika Cristopherja Ricksa je razglasila deset avtorjev iz devetih držav, ki se letos potegujejo za mednarodno nagrado za leposlovje man booker, poroča britanski BBC. Med nominiranci za nagrado je prvič tudi švicarski avtor. Zmagovalca bodo razglasili 22. maja v londonskem muzeju Victoria & Albert.

Za mednarodno različico bookerjeve nagrade se letos potegujejo U. R. Ananthamurthy (Indija), Aharon Appelfeld (Izrael), Lydia Davis (ZDA), Intizar Husain (Pakistan), Yan Lianke (Kitajska), Marie NDiaye (Francija), Josip Novakovich (Kanada), Marilynne Robinson (ZDA), Vladimir Sorokin (Rusija) in Peter Stamm (Švica).

Za nagrado, ki jo vsaki dve leti podeljujejo avtorjem za kreativnost, razvoj in doprinos k literaturi, se ponovno poteguje Robinsonova, ki je bila nominirana že leta 2011. Francozinja NDiaye pa je s 45 leti najmlajša avtorica, ki je bila nominirana za mednarodnega bookerja. Dela Yana Liankeja in Vladimirja Sorokina so bila v njunih državah prepovedana.

Mednarodni booker je vreden 60.000 funtov (71.254 evrov). Zanj se lahko potegujejo avtorji, katerih dela so dostopna v angleščini. Doslej so mednarodnega bookerja prejeli Američan Philip Roth (2011), Kanadčanka Alice Munro (2009), Nigerijec Chinua Achebe (2007) in Albanec Ismail Kadare (2005).