Slovenija 25.1.2013 13:30

Objavljena razpisa za ravnatelja ljubljanske Drame in Opere

Ljubljana, 25. januarja - Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) je objavilo razpisa za delovno mesto ravnatelja javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in ravnatelja javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana. Oba razpisa sta odprta do 15. februarja, je mogoče izvedeti na spletni strani ministrstva.

Ljubljana, Opera in balet. Balet, opera. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana, Opera in balet.
Balet, opera.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bo izbrana kandidata, po predhodnem mnenju svetov in strokovnih svetov obeh javnih zavodov, imenoval za ravnatelja javnih zavodov za obdobje petih let. Izbrana kandidata bosta sklenila pogodbo o zaposlitvi za določen čas s predsednikoma svetov javnih zavodov.

Prijave naj kandidati pošljejo na naslov Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Masarykova 16, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov ministrstva.

Aktualni razpis za ravnatelja ljubljanske Drame je že drugi po tem, ko je mesto v.d. ravnatelja prevzel Peter Sotošek Štular. Na mesto je bil imenovan maja 2011 za obdobje največ enega leta. Konec maja lani, ko se je rok iztekel, je bil ta podaljšan. Gledališki režiser in nekdanji umetniški vodja več gledališč Eduard Miler je v vmesnem času skrbel za umetniško vodenje tega javnega zavoda.

Na prvem razpisu za ravnatelja ljubljanske Drame ni bil izbran nihče, na pogovore na ministrstvo pa so bili povabljeni dramatik in pomočnik urednice pri štirinajstdnevniku Pogledi Boštjan Tadel, režiserka Ivana Djilas, igralec Boris Mihalj in Mojca Jan Zoran, zaposlena na MIZKŠ.

Sotošek Štularja je na mesto v.d. ravnatelja ljubljanske Drame do imenovanja novega ravnatelja imenovala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca, ki je s 25. majem 2011 s tega mesta zaradi domnevne zlorabe položaja in denarnega okoriščanja razrešila Iva Bana.

Ljubljansko Opero je do srede decembra vodil Mitja Bervar, ki pa je bil izvoljen za predsednika državnega sveta. MIZKŠ je zato za v.d. ravnatelja ljubljanske operno-baletne hiše 14. decembra imenovalo vodjo finančno-računovodske službe SNG Opera in Balet Ljubljana Nuško Smolič do imenovanja novega ravnatelja, vendar največ za obdobje enega leta.