Slovenija 26.1.2013 4:00

Festival Bobri se podaja na pot z glasbo

Ljubljana, 26. januarja - V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) se danes ob 17. uri s prireditvijo Glasba na poti avtorjev Boštjana Gombača in Janeza Dovča pričenja peti ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival bo na različnih prizoriščih po prestolnici ponudil več kot 120 gledaliških, filmskih in likovnih prireditev za otroke in mlade.

Ljubljana. Lutkovno gledališče. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Pri pripravi letošnje edicije festivala je sodelovalo 38 kulturnih zavodov in skupin, ki bodo svoje delo predstavili na 29 prizoriščih v prestolnici.

V sklopu letošnjih Bobrov, ki so posvečeni glasbi, bo potekalo 23 glasbenih prireditev in 43 gledaliških predstav, prikazanih bo 14 filmov in organiziranih 47 delavnic s področja likovne in drugih umetnosti. Ostalo je še nekaj brezplačnih vstopnic za določene prireditve, predvsem glasbene, ki bodo na prizoriščih na voljo uro pred začetkom dogodka.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Uroš Grilc, so Bobri postavili visok standard kulturno-umetnostne vzgoje. Festival po njegovih besedah ni zgolj produkcija za otroke, ampak "je celotna zgodba, ki nastaja pred produkcijo, med produkcijo in po produkciji". "Je tisti element, ki otroke aktivno vključuje v doživetje umetniškega izkustva in jih spodbuja k refleksiji," je dodal.

Festival pripravlja Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z ljubljanskimi kulturnimi zavodi in nevladnimi organizacijami. Izvršni producent festivala je Slovensko mladinsko gledališče. Festival Bobri bo 9. februarja v organizaciji LGL in CUK Kino Šiška sklenil Veliki kosovirski koncert v Šiški.