Svet 26.1.2013 5:00

V Cannesu danes začetek glasbenega sejma Midem

Cannes, 26. januarja - V francoskem Cannesu se danes začenja največji glasbeni sejem na svetu - Midem. Osrednja tema tudi letos ostaja internet ter možnosti in izzivi, ki jih ta ponuja. Poleg tega bodo letos veliko pozornosti posvetili klasični glasbi, o njej bo govoril tudi svetovno poznani kitajski pianist Lang Lang.

Francija, Cannes. Cannes, Francija. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Cannes, Francija.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Velik poudarek bo tudi na temi naslovljeni "Direct2Fan", ki bo posvečena temu, kako se umetniki sami tržijo tudi preko socialnih omrežij. Na sejmu sicer pričakujejo 7000 udeležencev 75 različnih narodnosti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Po več letih pesimističnega razpoloženja zre glasbena industrija sedaj z malo več optimizma v prihodnost. Ugodno razmerje med distribucijo zgoščenk in novimi digitalnimi distribucijskimi oblikami je stabiliziralo nemško glasbeno tržišče, ki je lani v nekaterih segmentih zabeležilo celo rast, po pisanju dpa pričajo podatki iz konca leta 2012.

Kot uvod v sejem bodo danes podelili tradicionalne glasbene nagrade, na gala pop večeru pa med drugim pričakujejo Taylor Swift, Alicio Keys in člane zasedbe One Direction. Pridružil se jim bo tudi južnokorejski raper Psy, ki je za nagrade nominiran v kar treh kategorijah - za debitanta leta, za pesem leta in za video leta. Glasbeni sejem Midem se bo sklenil 29. januarja, piše nemška tiskovna agencija dpa.