Na hitro prelistano 26.1.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 26. januarja - Pri založbi Didakta so izdali roman Črna ovojnica Normana Manee, pri Produkcijski hiši RED, Zavod za užitek branja pa zbirko spominskih zapisov Tonyja Judta z naslovom Zatočišče spomina. Pri založbi Miš so knjižno bero okrepili z deloma Gospod Filodendron in nogomet Andreja Rozmana Roze in novimi dogodivščinami Jurija Murija Toneta Pavčka.

Ljubljana Roman Normana Manee z naslovom Črna ovojnica. Foto: STA

Ljubljana
Roman Normana Manee z naslovom Črna ovojnica.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Tonyja Judta z naslovom Zatočišče spomina. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Tonyja Judta z naslovom Zatočišče spomina.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Toneta Pavčka z naslovom Juri Muri gre po srečo. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Toneta Pavčka z naslovom Juri Muri gre po srečo.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Andreja Rozmana Roze z naslovom Gospod Filodenron in nogomet. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Andreja Rozmana Roze z naslovom Gospod Filodenron in nogomet.
Foto: STA

ČRNA OVOJNICA - ROMAN, POSTAVLJEN V EKSTREMNE ŽIVLJENJSKE POGOJE

Roman Črna ovojnica romunskega avtorja Normana Manee opisuje težko življenje v času holokavsta, komunističnega režima ter v izseljenstvu. Osredotoča se na posameznika, njegovo samoto in zapisanost vztrajanju ter na vprašanja resnice, smisla in problematičnih odnosov, ki jih je skalilo sumničenje. Gre za roman, ki ima toliko plasti, da se bralec le stežka prebija do njegovega jedra. Poleg bogate metaforike in simbolike delo temelji na satiri, ujeti med vrstice, ki se prepleta s fragmenti liričnih opisov, aluzij in dialogov, piše na spletni strani založbe. Manea je za svoja dela, ki so bila prevedena v več kot 20 jezikov, prejel številne mednarodne nagrade. Črno ovojnico je poslovenil Gašper Malej.

JUDTOVO ZATOČIŠČE SPOMINA

Delo Zatočišče spomina je zbirka avtobiografskih spominskih zapisov, ki jih je priznani britanski zgodovinar, angažirani intelektualec in mislec Tony Judt večinoma narekoval, ohromljen zaradi hude bolezni, v poslednjem letu življenja. "Misli, o katerih je vztrajno pisal Judt, je živel do zadnjega diha. Sam se je določal s svojimi besedami v svetu, ki ga je obdajal. In vseskozi je poskušal poudarjati neprecenljivost države, v kateri so vsem zagotovljene možnosti, da živijo dobro, spoštovano, dostojanstveno življenje. Dragocenejše popotnice v dar za prihodnost ni," so na zavihku knjige povzete besede prevajalke Kristine Božič. Knjigi je dodan tudi intervju z avtorjem, ki ga je Božičeva opravila januarja 2010 na njegovem domu v New Yorku.

NA VOLJO SO NOVE FILODENDRONOVE PRIGODE

Andrej Rozman Roza je spisal že kar nekaj dogodivščin gospoda Filodendrona. Tokrat je v knjigi Gospod Filodendron in nogomet združil štiri peripetije simpatičnega gospoda. Naslovna zgodba opisuje, kako je Filodendron zelo rad igral nogomet, a ker se ni držal pravil in je žogo včasih prijel kar z roko, so se ostali igralci jezili nanj. Tako je gospod pomislil, da bi se zagotovo vsi želeli z njim igrati nogomet, če bi imel za žogo luno. Filodendronove prigode je ilustrirala Ana Košir.

JURIJ MURI TOKRAT IŠČE SREČO

V knjigi Juri Muri gre po srečo Toneta Pavčka bralec potuje po izmišljenih krajih, ki jih oživlja pesnikova neumorna domišljija, med drugim po deželi smeha in veselja, po deželi sedmih žalosti in po deželi pravljic. Zadnja Pavčkova pesnitev o Juriju Muriju je dinamično in pustolovsko naravnana, a v premisleku najbolj zrela, pravzaprav v nekaterih segmentih kar filozofsko naravnana, saj si junaka zastavljata vprašanja - je sreča konec ali rojstvo, se sreča stalno druži z nesrečo, so zapisali pri založbi Miš. Slikanico krasijo ilustracije Damijana Stepančiča.