Svet 27.1.2013 7:35

Danes bo padla zavesa na festivalu Sundance

Phoenix, 27. januarja - V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se bo danes s podelitvijo nagrad zaključil 29. filmski festival Sundance, ki se je letos posvetil spolnosti, internetu in rock'n'rollu. Na festivalu, ki se je začel 17. januarja, so prikazali 119 filmov iz 32 držav.

Obiskovalci so si lahko ogledali 51 režiserskih prvencev, več kot 100 svetovnih premier in okoli 40 dokumentarcev.

Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, vendar pa v zadnjem času priteguje vedno večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente.

Med vidnejšimi filmi na festivalu so bili "Lovelace", v katerem je v vlogi porno zvezdnice iz 70. let minulega stoletja, Linde Lovelace, nastopila Amanda Seyfried, "The Lifeguard" (Reševalec), ki raziskuje nevarno razmerje med reševalko iz vode in najstnikom, ter "Interior. Leather Bar." (Notranjščina: Usnjeni bar), umetniška erotična adaptacija filma "Cruising" (Križarjenje) iz leta 1980, v katerem se policaj pod krinko poda med newyorško gejevsko in lezbično skupnost, režiserja in igralca Jamesa Franca.

Poleg omenjenih so pozornost na festivalu pritegnili filmi o svetu visoke tehnologije in interneta, med drugim dokumentarca "Google and the World Brain" (Google in svetovni možgani) in "We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks" (Krademo skrivnosti: Zgodba o WikiLeaksu) ter biografija o Stevu Jobsu "jOBS".

Poleg tega so bile na festivalu tudi projekcije filmov "Manhunt" (Lov na ljudi), ki raziskuje lov na voditelja Al-Kaide Osamo bin Ladna, ter "After Tiller" (Po Tillerju), ki raziskuje zadnje štiri zdravnike, ki po umoru Georga Tillerja leta 2009 v ZDA še opravljajo splave v tretjem trimesečju.

Netekmovalni program letošnjega festivala je bil namenjen nizkoproračunskim filmom, program Park City At Midnight pa se je osredotočil na grozljivke in filme B produkcije.