Slovenija 28.1.2013 10:20

Zlata plaketa JSKD za življenjsko delo Editi Frančeškin

Ljubljana, 28. januarja - Zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za življenjsko delo letos prejme Edita Frančeškin, zlata znaka JSKD za izjemne dosežke pa Mateja Černic in Teater Šentjanž. Priznanja za življenjsko delo in za izjemne dosežke na področju kulturnih dejavnosti bodo podelili drevi ob 18. uri v Festivalni dvorani.

Edita Frančeškin bo zlato plaketo JSKD prejela za življenjsko delo na področju razvijanja ljubiteljskega gledališča na Primorskem. Frančeškinova je, kot piše v utemeljitvi nagrade, "ena tistih ustvarjalk, pri katerih beseda ljubitelj zažari v polnem pomenu besede, saj lahko tako vztrajno, predano in uspešno gledališče ustvarja le tisti, ki ga preprosto ljubi". Gledališko ustvarjanje in pedagoško delo Frančeškinove je v več kot 40 letih delovanja "pozitivno vplivalo na mnoge generacije ljubiteljskih igralcev in na kakovost ljubiteljskega gledališča pri nas in še danes navdihuje ljubiteljsko kulturo na Primorskem in v zamejstvu", še piše v utemeljitvi nagrade.

Drevi bodo podelili tudi dva zlata znaka sklada. Prejmeta ju Mateja Černic za izjemne dosežke na področju vokalne glasbe ter Teater Šentjanž za izjemne dosežke na področju gledališke dejavnosti.

Černiceva velja za eno najplodovitejših mladih primorskih zborovodkinj. Skupaj z dekliško vokalno skupino Bodeča neža z Vrha sv. Mihaela je prejela najvišja deželna, državna in mednarodna priznanja, pri čemer uspešno sodeluje tudi z drugimi zborovskimi sestavi. "Zbori in vokalne skupine se pod njenim vodstvom v zelo kratkem času povzpnejo med najboljše in najbolj zanimive, saj se vselej odloča za izvirne programe, sestavljene iz skladb različnih zgodovinskih obdobij in slogovnih zvrsti, od klasičnih do modernih," piše v utemeljitvi nagrade.

Teater Šentjanž bo zlati znak prejel za izjemne dosežke na področju gledališke dejavnosti. Mlada slovenska gledališka skupina iz Šentjanža v Rožu na avstrijskem Koroškem je v zadnjih letih za svoje gledališke produkcije prejela številna priznanja in nagrade. "Teater Šentjanž postaja sinonim za pozitiven naboj vsakdanjega in kulturnega življenja v zamejstvu, utemeljen na vrednotah, ki jih ustvarja gledališka kultura. Mladi Šentjanžčani si želijo uspeha in skušajo iz ljubiteljstva izluščiti vse, kar se izluščiti da. Pri tem so jim v veliko pomoč ustvarjalna domišljija, gledališko znanje, splošna kultura, jezikovna šola in dobra psihofizična kondicija," so zapisali pri JSKD.

Srebrne plakete JSKD letos prejmejo Ivan Tavčar za organizacijsko in ustvarjalno delo na področju zborovske glasbe, Aleksander Jakob Videčnik za pomemben prispevek pri ohranjanju in proučevanju bogate kulturne dediščine in ljudskega izročila Zgornje Savinjske doline, Tone Žuraj za ustvarjalni prispevek na področju slovenske zborovske glasbe, Katoliško prosvetno društvo Planina v Selah za uspešno razvijanje organiziranega kulturnega ustvarjanja v zamejstvu in Marija Rituper za izjemne dosežke na področju vokalne glasbe.