Slovenija 28.1.2013 14:03

Pri založbi Goga izšla štiri literarna dela in nova mobilna aplikacija

Ljubljana, 28. januarja - Pri založbi Goga so izdali štiri knjižne novosti in novo mobilno aplikacijo. Poleg pesniške zbirke Razgovori v škrlatu Kristijana Mucka so danes predstavili še tri prozna dela, roman Da me je strah? Maruše Krese, zbirko kratkih zgodb Polni koledarji, prazni dnevi Mihe Mazzinija ter zbirko esejev Ne morje ne zemlja Dušana Šarotarja.

Roman Da me je strah? nedavno preminule avtorice Maruše Krese je po besedah glavne urednice založbe Goga Jelke Ciglenečki "majhna knjiga z veliko intenziteto". Roman je družinska saga, ki se prične v prvih letih druge svetovne vojne, zgodbo pa nam pripovedujejo trije prvoosebni pripovedovalci. V delu se razgrnejo osebni, intimni pogledi na vojno in svobodo, Kresetova pa se tudi sprašuje, koliko poguma je potrebno, da sledimo svojim načelom.

Zbirka kratkih zgodb Polni koledarji, prazni dnevi avtorja Mihe Mazzinija tematizira življenje v sodobnem svetu. Protagonisti Mazzinijevih zgodb so robotizirani, priklopljeni na moderno tehnologijo, njihove natrpane urnike pa zaznamuje pomanjkanje smisla. Po avtorjevih besedah delo ponuja družbeno kritiko, prepleteno s humorjem, in zgodbe, ki iščejo stik z realnostjo.

Razgovori v škrlatu so deseta pesniška zbirka Kristijana Mucka. Zbirka ponuja nabor osemvrstičnic, ki jih zaznamuje izrazita ritmika in veliko sinestezij. Zveza med likovnim in zvočnim svetom je po Muckovem mnenju osrednja tema pesniške zbirke, avtor pa v pesmih problematizira tudi vprašanje etičnega imperativa ter išče odgovore na vprašanja kdo, zakaj in od kod smo.

Zbirka esejev Ne morje ne zemlja pisatelja Dušana Šarotarja se vsebinsko nanaša na elementarno izkušnjo morja in avtorjevega rodnega Prekmurja. Prvoosebno pripoved po besedah Ciglenečkijeve zaznamuje izrazito samosvoj, avtopoetičen stil pisanja. Delo je opremljeno tudi s Šarotarjevimi fotografijami, avtor pa ob tem izpostavlja, da je ne le ta knjiga, temveč njegov celoten literarni opus kompleksno poročilo o odkrivanju in prepoznavanju lastne notranjosti.

Pri Gogi so predstavili tudi novo mobilno aplikacijo. Direktor založbe Mitja Ličen je povedal, da je pripravi aplikacije botroval krč distribucije elektronskih knjig v Sloveniji. Pri Gogi so se zato odločili, da bodo uporabnikom ponudili virtualno okolje, v katerem je mogoče prebirati knjige. Nova aplikacija, ki zajema sistem knjig slovenskih avtorjev, ponuja tudi predoglede njihovih del v obliki e-knjige, predstavitve avtorjev, naročilo tiskanih izdaj knjig in video vsebine. Pri Gogi napovedujejo, da bodo sistem kmalu nadgradili tudi z informacijami o prireditvah, na katerih bodo sodelovali slovenski literarni ustvarjalci.