Svet 29.1.2013 10:46

Na Saškem nov muzej Richarda Wagnerja

Dresden, 29. januarja - Ljubitelji nemškega skladatelja Richarda Wagnerja (1813-1883) so ob letošnji 200-letnici skladateljevega rojstva dobili nov muzej. Odprli so ga v baročni graščini v saškem mestecu Graupa v bližini Dresdna. Prav v tem mestecu je Wagner dobil navdih za opero Lohengrin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zgodovinarji so ugotovili, da je Wagner Graupo obiskal med dopustom poleti leta 1846, ko si je vzel trimesečni odmor od ustvarjanja in dela v Dresdnu.

Graupa sodi v okraj Pirna, ki je v muzejski projekt in spremljevalni program, posvečen velikemu skladatelju, vložil okoli 5,7 milijona evrov.

V muzeju je v štirih sobah na ogled razstava, ki predstavlja različne poglede na skladateljeva dela, na njej pa so predstavljene tudi različne stopnje v Wagnerjevi karieri ter kritike njegovih del.

Letošnja 200. obletnica Wagnerjevega rojstva bo po vsemu svetu postregla s številnimi dogodki. V Sloveniji je bila nedavno zaznamovana s postavitvijo opere Leteči Holandec v Cankarjevem domu, kjer bodo do 20. maja organizirana tudi predavanja o življenju in delu velikega glasbenika.