Svet 30.1.2013 6:00

Nagrada Erasmus 2013 za filozofa Jürgena Habermasa

Amsterdam, 30. januarja - Nemški filozof Jürgen Habermas je za svoje delo na področju teorije demokracije dobitnik nagrade Erasmus za leto 2013. Nagrado nizozemska fundacija Praemium Erasmianum podeljuje posamezniku ali instituciji, katerega delo oziroma delovanje predstavlja pomemben doprinos za evropsko kulturo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Habermas že več kot 50 let velja za enega vodilnih mislecev na področjih filozofije, sociologije in politike. V svojih političnih analizah je oster in kritičen, hkrati pa optimističen glede v prihodnosti demokratične Evrope," so zapisali v fundaciji.

V svojih delih Habermas preučuje koncept javne sfere in skuša najti odgovor na vprašanje, katera oblika diskurza je najprimernejša za oblikovanje demokratične družbe. Kljub temu, da je velik zagovornik Evropske unije, verjame, da ta trpi za demokratičnim primanjkljajem, ki spodkopava družbeno solidarnost.

Habermas se je rodil v Düsseldorfu 18. junija 1929. Študiral je filozofijo, psihologijo, nemško literaturo in ekonomijo v Göttingenu, Zürichu in Bonnu. Njegove politične analize so sooblikovale nemško intelektualno sfero vse od objave dela Strukturne spremembe javnosti leta 1962.

Nagrada Erasmus je vredna 150.000 evrov, je še poročala dpa.