Slovenija 30.1.2013 13:50

Na javni tribuni DSP o slovenski kulturi sredi razpada vrednot

Ljubljana, 30. januarja - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma se bo v četrtek ob 16. uri začela javna tribuna Društva slovenskih pisateljev, naslovljena Slovenska kultura sredi razpada vrednot. Tribune se bo udeležilo več kot 70 skupin civilne družbe. Okoli 30 govorcev bo spregovorilo o aktualni družbeni situaciji in o poziciji, ki jo do te zavzemajo posamezne skupine.

Tribune, ki so jih na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) odmevno organizirali že v 80-letih, so po besedah predsednika društva Vena Tauferja zelo pomembne zato, ker bodo lahko udeleženci med seboj izmenjali mnenja ter si povedali vse tisto, kar med demonstracijami ne utegnejo artikulirati dovolj razumno in sporočilno. V protestnem odboru Vseslovenske ljudske vstaje vidijo tribuno DSP kot spodbudo državljankam in državljanom, da se aktivirajo in se zavedo tega, da so oni tisti, na katerih v tem trenutku leži odgovornost za spremembe v državi.

O aktualni družbeni situaciji v državi bodo na tribuni med drugimi spregovorili France Bučar, Tone Peršak, Spomenka Hribar, Remzo Skenderović, Peter Kovačič Peršin, Vuk Ćosić, Uroš Lubej in Mateja Kožuh Novak.

Med skupinami civilne družbe, katerih predstavniki se bodo udeležili tribune, so poleg DSP med več kot 70 imeni po dostopnem seznamu navedeni tudi Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS), Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Vseslovenska ljudska vstaja, Študentska organizacija Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), Ekologi brez meja, društvo Humanitas, Mirovni inštitut, Piratska stranka, in društvo Asociacija. Med imeni je zaslediti tudi več skupin, ki so že na protestih predstavljale svoja stališča in se oglašale z različnimi pozivi.

Taufer je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal, da se na DSP ne nadejajo, da bo po tribuni iz Cankarjevega doma odkorakala nova stranka. Izrazil pa je pričakovanje, da bi na tribuni izoblikovali zahtevo, da bi bila civilna družba spoštovana ter priznana kot sogovornik politike, dogajanja in odločanja ter da bi bili njeni predlogi upoštevani. Vse povedano bodo izdali v posebni brošuri, ki bo postala "dokument civilne družbe".

V DSP so se nazadnje močno politično angažirali v začetku 80. let minulega stoletja. Tedaj se je društvo zavzemalo za svobodo izražanja, za posameznike in za dela, ki se jih je kakorkoli preganjalo. Prirejalo je tudi izjemno dobro obiskane javne tribune v Cankarjevem domu, na eni od njih so spregovorili tudi o ustavnih spremembah. Prispevki s te tribune so bili ključni za oblikovanje slovenske ustave.