Slovenija 3.2.2013 9:00

V Semiču začetek 17. Krakarjevih dnevov

Semič, 3. februarja - Občina Semič in Kulturno društvo Orel danes začenjata 17. Krakarjeve dneve, ki so posvečeni pesniku, novinarju, uredniku, prevajalcu, esejistu in profesorju Lojzetu Krakarju. Z nizom kulturnih prireditev želita pomen rojaka, ki mu življenje ni bilo naklonjeno, trdneje umestiti v zavest občanov in slovenski kulturni prostor.

Letošnje Krakarjeve dneve oziroma niz prireditev, ki so ga poimenovali Med iskalci biserov, bo ob 17. uri v semiškem Kulturnem centru uvedel uvodni koncert območnih pevskih zborov in pritrkovalcev. Uvodni prireditvi bo v četrtek, 14. februarja, sledila premiera filma Iz Šokarije z ljubeznijo, ki ga je pripravilo semiško Društvo Bela Bela.

V soboto, 16. februarja, bodo pripravili osrednjo prireditev - pogovorni večer, v okviru katerega se bo z etnologom Janezom Bogatajem pogovarjal Milan Vogel, ki je zet Lojzeta Krakarja, v spremljevalnem kulturnem sporedu pa bodo med drugim premierno predstavili dve uglasbitvi Krakarjevih pesmi.

Krakarjevi dnevi se bodo 21. februarja nadaljevali z večerom Literarnega kluba Metlika in predstavitvijo 10. zvezka njihove pesniške zbirke Potovanja srca, 23. februarja pa v semiški osrednji cerkvi zaključili z mašo v Krakarjev spomin.

Lojze Krakar se je rodil 21. februarja 1926 v Semiču. Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, med drugo svetovno vojno pa je bil zaprt v italijanskih taboriščih in nemških zaporih. V Ljubljani je nato diplomiral iz slavistike, kasneje pa delal kot urednik pri Tovarišu, Cicibanu, na RTV Ljubljana in pri Cankarjevi založbi. Deloval je tudi kot samostojni književnik, med letoma 1965 in 1975 pa je kot lektor za slovenščino gostoval v Frankfurtu, kjer je leta 1970 tudi doktoriral. Umrl je 24. decembra 1995 v Ljubljani.