Svet 31.1.2013 5:30

Znamenita Caravaggiova Večerja v Emavsu bo razstavljena v Zagrebu

Zagreb, 31. januarja - V zagrebškem Muzeju za umetnost in obrt (MUO) bodo v začetku junija na ogled postavili eno najbolj znanih slik znamenitega italijanskega baročnega slikarja Caravaggia. Delo z naslovom Večerja v Emavsu sicer hranijo v Pinakoteki Brera v Milanu. Kot so v sredo pojasnili v muzeju, bo šlo za italijanski izraz dobrodošlice Hrvaški za vstop v EU.

Svetopisemski motiv večerje v Emavsu je Michelangelo Merisi da Caravaggio naslikal v dveh različicah. Na Hrvaškem bodo razstavili sliko iz leta 1606, na kateri je tudi podoba ženske, ki je sicer ni na zgodnji različici. Pri slednji gre za nekoliko drugačno kompozicijo in za nekoliko večje platno, nastala pa je leta 1601. Zgodnja različica je razstavljena v Nacionalni galeriji v Londonu.

Večerja v Emavsu velja za mojstrovino baročnega slikarstva in za eno izmed najbolj razvpitih Caravaggiovih slik. Podoben motiv so sicer upodobili tudi mnogi drugi umetniki.

Sliko bodo predvidoma razstavili od 3. junija do konca septembra, je napovedal direktor MUO Miroslav Gašparović, ki je potezo Italije primerjal z možnostjo, da bi Francija Hrvaški posodila Leonardovo Mona Lizo.

Caravaggio priteguje zanimanje umetnostnih zgodovinarjev ne le zaradi svoje umetnosti, ampak tudi zaradi svojega razburljivega življenja, v katerem je bil pogosto v navzkrižju s tedanjimi zakoni. Rodil se je leta 1571 in umrl leta 1610, verjetno zaradi zastrupitve s svincem, ki so ga tedaj uporabljali za izdelovanje slikarskih barv.