Svet 2.2.2013 5:00

V dunajskem muzeju Albertina retrospektiva Maxa Ernsta

Dunaj, 2. februarja - V dunajskem muzeju Albertina bo do 5. maja na ogled retrospektiva del nemškega slikarja, kiparja in pesnika Maxa Ernsta, ki je kot eden najpomembnejših predstavnikov nadrealizma in dadaizma zaznamoval umetnost 20. stoletja. Razstavljenih bo 180 del, od slik, kolažev in skulptur do ilustriranih knjig.

Šest slik in dve skulpturi so iz muzejske zbirke, ostala dela pa je posodilo 60 različnih muzejev in zasebnih zbirateljev. Tako bo retrospektiva druga najdražja razstava v zgodovini Albertine, takoj za Van Goghovo, ki je bila na ogled leta 2008. V muzeju pričakujejo, da si bo tokratno razstavo ogledalo 200.000 obiskovalcev, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.

Max Ernst (1891-1976) sodi med največje umetnike moderne in ga lahko postavimo ob bok umetnikom, kot so Matisse, Picasso, Kandinsky in Warhol. Dada-Max, kot so ga nekateri tudi imenovali, je bil pionir nadrealizma v Parizu ter prijatelj Salvadorja Dalija in Alberta Giacomettija.

Ustvarjal je absurdne slike, v katerih so pogosto v središču skrivnostne kombinacije bizarnih sanjskih bitij s človeškim telesom in živalsko glavo ter domišljijske pokrajine. Med umetnikovimi priljubljenimi motivi je tudi ptič, imenovan Loplop, ki predstavlja njegov alter ego.

V svojem ustvarjanju se je oddaljil od konvencionalnih umetniških metod. V dadaizmu kot umetniškem gibanju je našel način za izražanje radikalnega odgovora na konzervativno meščansko miselnost. Tudi v zasebnem življenju je stremel k svobodi in bil kar štirikrat poročen. Leta 1922 se je kot nerazumljen umetnik iz Kölna preselil v Pariz in deloval v krogu nadrealistov. Kot sovražni tujec je bil v Franciji dvakrat interniran, leta 1941 pa je zbežal v ZDA. Po dobrem desetletju se je vrnil v Francijo, kjer je leta 1976 umrl v Parizu.