Svet 1.2.2013 17:11

Vlada ukinila dunajsko Skico

Ljubljana/Dunaj, 1. februarja - Vlada je na današnji seji sklenila, da s 1. marcem ukine Slovenski kulturno-informacijski center (Skica) na Dunaju, ki je bil ustanovljen z namenom enotne promocije slovenske ustvarjalnosti v Avstriji, medtem ko se dejavnost promocije slovenske kulture ohrani. Vodja Skice Ana Novak je za STA izrazila začudenje nad naglico ukinitve centra.

Pogodba o uporabi prostorov med slovenskim veleposlaništvom na Dunaju in študentskim domom Korotan se za namene umetniške rezidence ustrezno spremeni, za kar je vlada, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, zadolžila slovensko veleposlaništvo na Dunaju.

Program promocije kulture v Avstriji je vlada naložila direktoratoma za ustvarjalnost ter za kulturno dediščino na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ). V sporazumu med MIZKŠ in Slovenskim znanstvenim inštitutom na Dunaju (SZI), ki mora biti sklenjen do 1. marca, pa je treba določiti izvedbo programa promocije kulture in koordinacijo dogodkov v Avstriji.

Vse potrebne postopke za ukinitev Skice bo izpeljalo ministrstvo za zunanje zadeve prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju, so še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vodja Slovenskega kulturnega in informacijskega centra (Skica) Ana Novak se čudi naglici ukinitve Skice. Opozorila je, da se centra ne da zapreti kar čez noč, saj so za njim tako zastavljeni projekti kot ljudje. Kot pravi, jo skrbi lahkotnost, s katero se včasih z eno samo potezo izbriše toliko dela in sredstev, ki so bila vložena v izgradnjo neke institucije.

Z ukinitvijo Skice se sicer po njenih besedah krni prisotnost Slovenije v sosednji državi in v širšem srednjeevropskem kulturnem prostoru.

MIZKŠ je ministrstvo za zunanje zadeve s svojo namero pisno seznanilo januarja in ga obenem zaprosilo, da prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju izpelje vse potrebne postopke.

Umetniška rezidenca za gostujoče kulturne ustvarjalce bo še naprej ostala v prostorih Študentskega doma Korotan, le da bo treba spremeniti pogodbo med Študentskim domom Korotan in slovenskim veleposlaništvom na Dunaju, tako da se uporabnina za umetniško rezidenco ne zaračunava več.

Na namero MIZKŠ so se odzvali na MZZ. Zunanji minister Karel Erjavec je glede ukinitve Skice namreč pisno odgovoril ministru Žigi Turku in se zavzel za čimprejšnji sklic sestanka predstavnikov obeh ministrstev z namenom ohranitve kulturnega centra na Dunaju.