Slovenija 4.2.2013 13:11

V Equrni v torek Nina Slejko, v Tobačni 001 Zvonka T Simčič

Ljubljana, 4. februarja - V galeriji Equrna bodo v torek, 5. februarja, ob 19. uri odprli razstavo na Švedskem živeče umetnice Nine Slejko, naslovljeno Biki in petelini, v Kulturnem centru Tobačna 001 ob isti uri razstavo Zvonke T Simčič z naslovom Tiha moč // Sledi, v Galeriji Lek pa prav tako ob 19. uri razstavo fotografij Stojana Kerblerja Življenje, tako kot je.

Razstava Nine Slejko v galeriji Equrna tematizira vprašanje, katere slike sploh gredo v promet. Johna Baldessari sugerira, da naj bi bil pomemben motiv, galerist s katerim je sodeloval Mark Kostabi, je bil prepričan, da se najbolje prodajajo rdeče slike, Slejkova pa je nekoč dobila nasvet, naj slika velike formate in živobarvne kombinacije, čeprav jo je tedaj bolj zanimalo preučevanje bele barve in intimnih formatov. Rezultat bo mogoče videti na razstavi, ki bo na ogled do 1. marca.

Nina Slejko, rojena 1982, je po diplomi na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje magistrirala leta 2009 na Valand School of Fine Art v Göteborgu na Švedskem. Razstavljala je v V Sloveniji in po svetu, med drugim leta 2010 na "Qui Vive? 2" in na drugem mednarodnem bienalu za mlado umetnost v Moskvi.

Zvonke T Simčič je ena redkih vizualnih umetnic, ki v svojih delih pristopa k temi materinstva na izrazito angažiran način. V njih se ukvarja z (ne)zmožnostjo umetne oploditve samskih žensk (performans Doulas "ad utero, ab ovo" - 2007), vlogo matere samohranilke in odnosom države do mater samohranilk (Nove alegorije - 2008, 2009) ter odnosom do svobodnejših oblik družin (Tiha moč - 2012). Razstava v Tobačni bo odprta do 1. marca.

Na otvoritvenem performansu bodo poleg Simčičeve, ki se za pravice žensk in otrok, kot so zapisali v galeriji, pogumno bori skupaj s soborkami z različnih področij umetnosti, nastopili tudi Ženski pevski zbor Kombinat, Ksenija Jus, Silvana Paletti in Bogdana Herman.

V Galeriji Lek pa si bodo, prav tako do 1. marca, obiskovalci lahko ogledali dela fotografa Stojana Kerblerja. V galeriji so zapisali, da je edini način spoznavanja fotografskega sveta avtorja sprehod skozi njegovih pet ključnih fotografskih ciklov - Portreti s ptujskih ulic (1971), Haložani (1974), Koline (1982), Dvorišča (2008) in Tovarniška fotografija (1965-2007).

V svojih delih se avtor osredotoča na utrinke iz življenja ljudi, ali na "življenje, tako kot je", kot je zase rekel Kerbler. Kerbler, rojen leta 1938, se s fotografijo ukvarja od svojih dijaških let, do danes pa je razstavljal na več kot 1400 skupinskih razstavah v več kot 50 državah. Poleg tega je imel 154 samostojnih razstav v Sloveniji in v tujini. Za svojo dela je prejel vrsto priznanj, med drugim nagrado Prešernovega sklada za cikel Haložani ter državno priznanje red za zasluge za vrhunske umetniške fotografske dosežke.