Svet 6.2.2013 14:02

Evropski komisar odprl okrnjena restavratorska dela v Pompejih

Neapelj, 6. februarja - Evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn je danes uradno odprl restavratorska dela na svetovno znanem Unescovem arheološkem najdišču v Pompejih, ki pa jih bodo izvajali v okrnjeni obliki, saj so italijanske oblasti ustavile enega od treh projektov, ker je na enem od razpisov zmagalo podjetje s povezavami z neapeljsko mafijo Camorro.

Poleg tega je policija aretirala Annamarijo Caccavo, lastnico restavratorskega podjetja, ki je v preteklosti sodelovalo pri restavriranju Pompejev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavnik italijanske vlade je agenciji dejal, da je zaprtje projekta dokaz, da je Italija resnično pozorna na to, da bi mafiji preprečili dostop do denarja za Pompeje.

Caccavova, ki so ji policisti zaplenili tudi premoženje v vrednosti 810 milijonov evrov, je obtožena prevare in korupcije, ker naj bi ceno za dela na projektu iz leta 2008 napihnila kar za 400 odstotkov, poleg nje pa policija preiskuje še nekdanjega upravnika Pompejev Marcella Fiorija, ki naj bi bil osumljen zlorabe položaja.

Italija želi kakovostno restavrirati Pompeje, saj se je antično mesto, ki ga je leta 79 pod seboj pokopal izbruh vulkana Vezuv, v preteklosti pogosto znašlo na naslovnicah časopisov, nekajkrat zaradi slabega upravljanja z najdiščem, še večkrat pa zaradi poročil o poškodbah na dediščini.

Za projekt v skupni vrednosti 105 milijonov evrov je Evropska unija prispevala 41,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ERDF).

Pompeje vsako leto obišče okoli 2,3 milijona prebivalcev, po obnovi pa pričakujejo povečanje obiska za približno 300.000 ljudi.