Slovenija 6.2.2013 14:17

Pri Sanjah Ježkova poezija, roman Dušana Jelinčiča in slikanica Bogdana Groma

Ljubljana, 6. februarja - Pri založbi Sanje so predstavili knjigi Frana Milčinskega Ježka - Ljubezen naj gre vedno v cvet ter Kapljica in morje, roman Dušana Jelinčiča Nocoj bom ubil Chomskega in slikanico Pikapolonica Bogdana Groma. Izbora Ježkovih pesmi sta predstavila sin Matija in Tatjana Oblak Milčinski, slikanico Gromov vnuk Janez Peter Grom, roman pa avtor sam.

Ljubezen naj gre vedno v cvet prinaša 143 Ježkovih pesmi, ki jih je za knjigo izbrala Tatjana Oblak Milčinski. Večino pesmi je vzela iz zbirke Sončna ura, kjer je bilo doslej zbranih največ Ježkovih pesmi. Izbor po besedah Oblak Milčinskijeve ni bil lahek, saj je bilo treba izbirati med več kot 550 doslej znanimi pesmimi. Naloga za darilno izdajo Kapljica in morje pa je bila še težja, saj je v njej objavljenih le 40 pesmi.

Matija Milčinski je povedal, da je izbor pesmi prepustil soprogi, saj ima do Ježka večjo distanco kot on sam. Po njegovi presoji bi v zbirko sodila marsikatera pesem, ki po besedah pesnika Janeza Menarta ne zadosti vsem kriterijem čiste poezije. Kot je poudaril, so njemu že sama Ježkova besedila vredna branja. V založbi so opozorili na 25-letnico Ježkove smrti, ki bo 27. februarja, v družini pa se že pripravljajo na 100. obletnico njegovega rojstva, ki bo prihodnje leto.

Slikanica Pikapolonica je delo umetnika Bogdana Groma, ki od leta 1957 živi in ustvarja v ZDA. Po besedah njegovega vnuka je Grom "vsestranski likovni umetnik, ki obvlada čopič, olje in platno" in se je v svojem dolgem življenju lotil marsikaterega področja. V družini se zdaj lotevajo urejanja zelo obsežnega arhiva, gradivo za slikanico Pikapolonica pa si je vnuk po daljšem prigovarjanju priboril na obisku v ZDA. Umetnika je kljub svoji visoki starosti označil za zelo vitalnega in energičnega, ki še vedno po cele dneve ustvarja. Bogdana Groma, rojenega leta 1918 v Devinščini pri Trstu, je lani v New Yorku z redom za zasluge odlikoval predsednik republike Danilo Türk.

Najnovejši roman tržaškega pisatelja Dušana Jelinčiča je postavljen v čas, ko je Noam Chomsky veljal za "svetel mit". Jelinčič je dejal, da so mu očitali filmski naslov, ki pa je po njegovem mnenju povsem realen v napovedi vsebine razvojnega romana. Delo, ki je žanrsko zelo različno, od pustolovskega, ljubezenskega in socialnega romana pa vse do kriminalke, je izhajalo v podlistkih tednika Večer. Osrednji junak je študent medicine, ki se v času globoke eksistencialne krize odloči za tujsko legijo.