Svet 7.2.2013 4:00

V Berlinu se bo danes začel 63. mednarodni filmski festival

Berlin, 7. februarja - Z otvoritvenim filmom "The Grandmasters" (Veliki mojstri) kitajskega režiserja in predsednika letošnje žirije Wong Kar Waia se bo danes v Berlinu začel 63. mednarodni filmski festival. Na letošnjem Berlinalu bodo prikazali skoraj 400 filmov. V uradnem tekmovalnem programu se bo za medvede potegovalo 19 filmov. Festival se bo sklenil 17. februarja.

Po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka je Wong Kar Wai z epsko dramo o borilnih veščinah, ki je postavljena na Kitajsko v 30. leta minulega stoletja, svojemu opusu dodal novo razsežnost napetosti ter ustvaril umetelen in slikovit žanrski film, njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa. Na festivalu bo prikazan zunaj konkurence.

V tekmi za medvede so med drugim novi film ameriškega režiserja Gusa Van Santa Obljubljena dežela, v katerem so zaigrali Matt Damon, John Krasinski in Frances McDormand, film avstrijskega režiserja Ulicha Seidla "Paradies: Hoffnung" (Raj: Upanje), ki pripoveduje zgodbo najstnika na taboru za hujšanje in film južnokorejskega režiserja Honga Sang-sooja "Nugu-ui Ttal-do Anin" (Nikogaršnja hčer Haewon).

V tekmovalnem programu bodo prikazani tudi film romunskega režiserja Petra Netzerja "Pozitia Copilului" (Otrokova drža), film režiserja čilskega rodu Sebastiana Lelioja z naslovom "Gloria" in film Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca jekla, pri katerem je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.

O dobitnikih nagrad bo odločala mednarodna žirija, v kateri so ob Wong Kar Waiu še danska filmarka Susanne Bier, nemški režiser Andreas Dresen, snemalka Ellen Kuras iz ZDA, iranska filmarka Shirin Neshat, hollywoodski igralec in režiser Tim Robbins ter producentka in režiserka Athina Rachel Tsangari.

Zmagovalec 62. Berlinala je bil italijanski film "Cesare deve morire" (Cezar mora umreti) bratov Paola in Vittoria Tavianija, ki je prejel zlatega medveda.

Slovenijo bo na letošnjem Berlinalu v projektu "Shooting Stars" (Zvezde v vzponu), v sklopu katerega pri European Film Promotion (EFP) izberejo deseterico izjemnih evropskih mladih igralcev, zastopal slovenski igralec Jure Henigman.

V kar dveh filmih, prikazanih na festivalu, pa bo mogoče videti igralca Marka Mandiča. V tekmovalnem programu bo nastopil kot glavni moški junak v filmu "Gold" (Zlato) nemškega režiserja Thomasa Arslana, drugi Mandičev berlinski film pa bo "Lose your Head" (Izgubiti glavo) v režiji Stefana Westerwella in Patricka Schuckmanna.