Svet 7.2.2013 5:00

V londonski Nacionalni galeriji retrospektiva Mana Rayja

London, 7. februarja - V Nacionalni galeriji v Londonu bodo danes odprli razstavo, posvečeno portretom priznanega ameriškega fotografa Mana Rayja. Čeprav mu je fotografija predstavljala predvsem hobi, velja danes za predhodnika nadrealistične fotografije. Pod naslovom Portreti Mana Rayja bo do 27. maja na ogled več kot 150 portretov, nastalih med letoma 1916 in 1968.

Man Ray je v objektiv svoje kamere ujel od hollywoodskih zvezd do intelektualcev svojega časa. Obiskovalcu bo razstava zato pravzaprav predstavljala neke vrste "kdo je kdo" njegovega časa, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kurator Terence Pepper je dela za razstavo pridobil v muzejih po Evropi in ZDA, nekaj pa so jih za to priložnost posodili tudi zasebni zbiratelji. Številne fotografije so po njegovih besedah zelo poznane, še nikoli pa niso bile predstavljene vse na enem mestu. Veliko jih je za razstavo posodil Muzej Ludwig iz Kölna, ki je pred kratkim pridobil arhiv zbiratelja L. Fritza Gruberja.

Picasso, Georges Braque, Marcel Duchamp, Salvador Dali, Ernest Hemingway, James Joyce, Le Corbusier in Coco Chanel so le nekatera pomembna imena njegovega časa, ki jih je Man Ray ujel v objektiv svoje kamere. Razstava pa se sklene s fotografijo igralke Catherine Deneuve. Slika, ki jo je Man Ray leta 1968 posnel po naročilu revije Sunday Times, prikazuje igralko v studiu.