Svet 8.2.2013 6:00

V Novi galeriji v New Yorku dela nemškega ekspresionizma

New York, 8. februarja - V Novi galeriji v New Yorku so pripravili razstavo, posvečeno nemškemu ekspresionizmu, na kateri je med drugim mogoče videti dela umetnikov, ko so bili Paul Klee, Max Beckmann, Ernst Ludwig Kirchner in August Macke. Poleg prizorov iz cirkusa in kabaretov je na številnih delih mogoče videti motive iz Berlina.

Vsa razstavljena dela so nastala med letoma 1900 in 1930. Angažiranost umetnikov v tistem času je pripomogla k nastanku zelo emocionalnih in včasih tudi zelo kontrastno zasnovanih prizorov, so zapisali v galeriji. Postavitev z naslovom Nemški ekspresionizem 1900-1930: Mojstrovine iz zbirke Nove galerije bo na ogled do 22. aprila, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Leta 2001 odprta Nova galerija je posvečena predstavljanju umetnosti z nemškega govornega območja. V njej hranijo zbirko poslovneža Ronalda Lauderja. Ena od vidnejših slik iz stalne postavitve galerije je portret Adele Bloch-Bauer I, ki ga je naslikal Gustav Klimt in ki ga je Lauder leta 2006 kupil za rekordnih 135 milijonov dolarjev (98,8 milijona evrov).