Slovenija 8.2.2013 11:56

Na Prešernovem smenju v Kranju pozivi k ohranitvi kulturnega obnašanja

Kranj, 8. februarja - Kranj se je danes vrnil v čas 19. stoletja, ko je v njem živel in deloval pesnik France Prešeren. V uvodu v Prešernov smenj je spregovoril častni pokrovitelj predsednik republike Borut Pahor. Izpostavil je nujo, da Slovenci kot kulturen narod tudi v času, ko je potrebno izpeljati spremembe za rešitev iz krize, ohranimo kulturno obnašanje.

France Prešeren, ki ga na Prešernov smenj uprizarja igralec, je 164 let po smrti vesel, da ima Slovenija lastno državo in da je obdržala prelepi slovenski jezik. "Ne vem, zakaj Slovenci ne bi bili ponosni na to in zakaj se vedno kregamo. Bodimo ponosni na svojo državo, svoj jezik, svojo kulturo, to je tisto, kar narod dvigne, pri tem začnimo in vse bo v redu," je pozval.

Pahorju je položil na dušo in vest, naj slovenska država naredi vse za to, da bi ljudje imeli prešerne izraze na obrazih celo leto. Vendar se sreče ne da uzakoniti. "Lahko pa je sporočilo ob današnjem prazniku, da gremo tudi skozi te čase, ki niso najbolj prijazni, in nujne spremembe na kulturen način," je v nagovoru izpostavil Pahor.

Dejal je, da se danes z neko bojaznijo oziramo v Ljubljano in se sprašujemo, ali bodo demonstracije in zborovanje potekali mirno. "To bi moralo biti samoumevno in že, da se to vprašanje sploh zastavlja, mora biti znak, da smo prišli do neke točke, ko moramo vsi zelo na glas povedati, da smo zavezani kot kulturen narod kulturnemu obnašanju in bomo tudi te spremembe, ki so nujne za to, da rešimo kolosalne težave, pred katerimi smo se znašli, izpeljali na kulturen način," je poudaril Pahor.

Ob tem je pozval k politični omiki: "Da bomo s tistimi, ki mislijo drugače, govorili na spoštljiv način, da bomo v strpnem ozračju, ozračju tolerance in brez sovražnega govora kljub temu, da mislimo drugače, med nami poiskati tisto, kar nam je skupno". Kulturno obnašanje nas je po Pahorjevih besedah skozi stoletja ohranjalo, nam omogočilo ustanovitev naše države in nam danes omogoča, da na miren in dostojen način izpeljemo potrebne spremembe.

Enajsti Prešernov smenj, ki ga v Kranju tradicionalno pripravljajo na slovenski kulturni praznik, je v mesto že dopoldne privabil večje število obiskovalcev iz vse Slovenije, do večera pa naj bi se glede na pretekle izkušnje v starem mestnem jedru Kranja zvrstilo kar okrog 20.000 obiskovalcev.

Ti si lahko ogledajo mesto, "preoblečeno" v 19. stoletje, kako je mesto takrat živelo z bogato sejemsko tradicijo, odprtimi hišami in pestrim kulturnim dogajanjem. Ta je bil pred 150 leti tudi vzvod za ustanovitev narodne čitalnice, ki je skrbela za slovensko besedo in narodno zavest, je pojasnila Natalija Polenec, direktorica Zavoda za turizem Kranj, ki prireditev organizira.

Po Kranju se danes sprehajajo meščani v oblačili iz Prešernovega časa, lajnarji skrbijo za glasbo, folklorne skupine prikazujejo tradicionalne plese, obrtniki na stojnicah prodajajo svoje izdelke, gostilničarji pa ponujajo jedi, ki so jih poznali Kranjčani že pred več kot 150 leti. Letošnjo prireditev zaznamuje predvsem veliko število sodelujočih. Predstavlja se namreč več kot 600 plesalcev in igralcev, preko sto pa je prodajalcev domače in umetnostne obrti.

Pri prireditvi, ki jo organizira Zavod za turizem Kranj, sodelujejo številne kranjske kulturne in druge ustanove. Ta dan svoja vrata obiskovalcem odpirajo številni muzeji in galerije, gledališče in knjižnica ter jih vabijo, naj s strokovno vodenim ogledom doživijo kulturni utrip mesta.