Slovenija 9.2.2013 10:25

Peti Bobri s Kosovirji in pustno obarvani mahajo v slovo

Ljubljana, 9. februarja - Peti festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri se bo na današnjo pustno soboto sklenil z Velikim kosovirskim koncertom v CUK Kino Šiška. Bobri, ki jih je letos zaznamovala glasba, so ponudili kar 23 glasbenih prireditev, 43 gledaliških predstav, 14 filmskih projekcij ter 47 delavnic. Za festival so razdelili več kot 15.000 brezplačnih vstopnic.

Ljubljana. Festival Bobri. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Bobri.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Veliki kosovirski koncert so v Kinu Šiška pripravili v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana (LGL). Predstava o Kosovirjih je bila namreč na odru LGL premierno uprizorjena leta 2000 v režiji Barbare Hieng Samobor. Leto kasneje so Kosovirji zapeli tudi na Velikem kosovirskem koncertu, in pesmi z njega še danes sodijo med najbolj kakovostno glasbeno ponudbo za najmlajše. Na današnjo pustno soboto se ljubki kosmatinci po 12 letih vračajo na glasbeni oder.

Pesmi in glasbo za Veliki kosovirski koncert sta prispevala Svetlana Makarovič in Jani Golob, nastopili bodo igralci Martina Maurič Lazar, Brane Vižintin, Miha Arh, Asja Kahrimanović, Iuna Ornik, Katja Povše, Ana Vipotnik ter glasbeniki Blaž Celarec, Jelena Ždrale, Drago Ivanuša, Luka Ropret in Nino de Gleria, so zapisali izvršni producenti festivala iz Slovenskega mladinskega gledališča (SMG).

Sicer bo program Bobrov potekal že dopoldan po ljubljanskih ulicah, v sklopu Zmajevega karnevala. Osrednji del karnevala bo pustna povorka, ki bo ob 11. uri krenila z Brega čez Čevljarski most na Mestni trg, po Stritarjevi ulici prek Tromostovja na Prešernov trg in od tam na Kongresni trg. Otroški del povorke se bo začel opoldne.

Tudi v peti izdaji so Bobri vse od 26. januarja obiskovalcem omogočili, da so pokukali v zakulisje umetniškega ustvarjanja in se na številnih delavnicah, ki so sledile predstavam, koncertom in drugim dogodkom, z umetniki in kulturo seznanili še nekoliko pobližje ter tudi sami postali ustvarjalci. Pri pripravi festivala je sodelovalo 38 kulturnih zavodov in skupin, ki ustvarjajo v Ljubljani.

Poleg festivalske programske knjižice je stalni spremljevalec Bobrov tudi Bobrov dnevnik, ki ga je pripravil Kinodvor. Letos se je dnevniku pridružila še slikanica Bober Bor, ki sta jo ustvarila Andrej Rozman Roza in Zvonko Čoh, izdala pa Mladinska knjiga.