Svet 11.2.2013 6:00

Leigh bo posnel film o britanskemu slikarju Turnerju

London, 11. februarja - Britanski režiser Mike Leigh bo v svojem novem filmu predstavil življenje in delo priznanega slikarja Josepha Mallorda Williama Turnerja (1775-1851). Čeprav je Turner za časa življenja veljal za ekscentrika, danes sodi med najbolj priznane britanske slikarje. V vlogi slikarja, ki slovi po svojih akvarelih in pejsažih, bo nastopil Timothy Spall.

Spall je z Leighom sodeloval pri več filmih, kot sta Življenje je sladko ter Vse ali nič. O Turnerju je igralec po poročanju britanskega BBC dejal, da se mu zdi očarljiv lik: "Želim ga dobro preučiti. Izvedeti želim čim več o njegovem delu, odnosih in o tem, kako je živel." Dodal je, da ga zanima predvsem tanka linija med njegovo ekscentričnostjo ter epskim, brezčasnim svetom, ki ga je obudil v svojih delih.

Režiser Leigh slovi po tem, da igralce v nastajanje filmov vključi že zelo zgodaj, z namenom, da s pomočjo improvizacije gradijo na scenah, ki se nato pojavijo v filmu. Producenti filma, ki zaenkrat še nima naslova, so Focus Features.

Razstave, posvečene Turnerju, še danes privabljajo številne obiskovalce, njegova dela pa sodijo med glavne eksponate v vodilnih britanskih galerijah. Leta 2010 so njegovo sliko "Modern Rome - Campo Vaccino" prodali za 35,7 milijona evrov. Tedaj je ta znesek v svetovnem merilu obveljal za najvišjega, doseženega za katero od Turnerjevih del.