Svet 12.2.2013 6:00

V Benetkah aprila razstava izdelkov iz stekla priznanih umetnikov

Benetke, 12. februarja - Na otoku San Giorgio Maggiore v Benetkah bodo aprila na ogled postavili razstavo z naslovom Lomljivo?. Na ogled bo več kot 30 izdelkov, ki so jih ustvarili priznani umetniki, ki so se lotili tudi eksperimentiranja s steklom, med njimi Marcel Duchamp, Joseph Beuys, Ai Weiwei, Damien Hirst, Giovanni Anselmo in Jannis Kounellis.

Razstava bo v kontekstu predstavljanja beneškega steklarstva izpostavila nov, a prav tako pomemben vidik, in sicer uporabo steklenih izdelkov kot že narejenih objektov. Namesto obrtniške spretnosti bodo v ospredju drugi poudarki, kot so transparentnost, lomljivost, odpornost in njegova gladkost.

Predstavljene bodo stvaritve nekaterih najzanimivejših sodobnih umetnikov, ki so steklo uporabili na zelo različne načine, od provokativne geste Marcela Duchampa, ki je pariški zrak zaprl v prozorno ampulo, do dela Josepha Beuysa, ki je s fragmenti stekla želel opozoriti na katastrofalne posledice potresov.

Razstava nastaja v sklopu projekta, ki ga Le Stanze del Vetro pripravljajo v sodelovanju s Fundacijo Giorgio Cini in fundacijo Pentagram. Projekt se osredotoča na raziskovanje oblikovanja stekla v 19. in 20. stoletju. Sicer pa po uspehu razstave Carlo Scarpa - Venini 1932-1947, ki jo je videlo 46.000 obiskovalcev, v letošnjem letu načrtujejo dve razstavi. Poleg postavitve z naslovom Lomljivo? bodo pripravili še razstavo, posvečeno delom priznanega umetnika Napoleoneja Martinuzzija za Venini med letoma 1925 in 1932.

Razstava Lomljivo? bo na ogled od 8. aprila do 28. julija, na njej pa bodo s svojimi deli zastopani še Michael Craig-Martin, Ceal Floyer, Carsten Nicolai, Lawrence Weiner, Monica Bonvicini, Keith Sonnier, Giuseppe Penone, Rachel Whiteread, Luciano Fabro, Mona Hatoum, David Hammons, Claire Fontaine, Cyril de Commarque, Barry le Va in Joseph Kosuth, so sporočili organizatorji razstave.