Svet 11.2.2013 16:10

Prešernov dan obeležili tudi v Parizu

Pariz, 11. februarja - Društvo Slovencev v Parizu je s slovenskim veleposlaništvom v Parizu, Hišo slovenske poezije v Franciji in Slovensko katoliško misijo Chatillon v nedeljo organiziralo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. V dvorani Slovenskega doma v Chatillonu se je zbralo več kot 100 ljudi, največ Slovencev, ki živijo v Parizu in njegovi okolici.

Prireditev je odprla predsednica društva Slovencev Ana Stegu Vičič. V nagovoru je med drugim poudarila pomen posredovanja slovenske kulturne dediščine prihodnjim generacijam. Po njenih besedah je to dragocena vrednota, ki jo je treba "še naprej vztrajno gojiti".

Prisotne je nagovorila še slovenska veleposlanica v Parizu Veronika Stabej, ki je poudarila pomen kulturnega praznika za slovenski narod in državo. Prireditve se je udeležil tudi stalni predstavnik Slovenije pri OECD, veleposlanik Andrej Rant.

Kulturni program so poleg Vičičeve oblikovali še Mateja Bizjak Petit, Milan Matejčič, Alenka Zver, Alek Zwitter ter Edvard Kovač. Ta je v svojem predavanju spregovoril o dveh slovenskih velikanih - Prešernu in Slomšku. Po kulturnem programu, v katerem so nastopili tudi otroci, je sledilo druženje, je sporočila lektorica slovenščine na Nacionalnem inštitutu za orientalske jezike in civilizacije v Parizu Simona Gotal.