Slovenija 12.2.2013 4:00

NSK o Nacionalnem programu za kulturo in osnutku novega ZUJIK

Ljubljana, 12. februarja - Nacionalni svet za kulturo (NSK) bo na današnji izredni seji obravnaval osnutek Nacionalnega programa za kulturo 2013 - 2016 ter osnutek predloga novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK). Tako osnutek strateškega dokumenta kot osnutek sprememb krovnega zakona za kulturo sta od 31. januarja v javni razpravi.

Ljubljana, MIZKŠ. Seja Nacionalnega sveta za kulturo. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, MIZKŠ.
Seja Nacionalnega sveta za kulturo.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na sejo NSK so vabljeni tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk in državni sekretar tega ministrstva Aleksander Zorn ter predsednik odbora DZ za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino Branko Grims, so sporočili iz NSK.

Člani (NSK) naj bi osnutek Nacionalnega programa za kulturo 2012-2015 obravnavali že na seji 15. januarja, vendar ta takrat še ni pripravljen. Sicer bi moral biti sprejet že v letu 2011, vendar je zaradi predčasnih volitev prišlo do zamika.

Javna razprava za oba dokumenta je odprta 30 dni. V zadnjem tednu razprave bodo na ministrstvu k pogovorom povabili tudi direktorje javnih zavodov in predstavnike obeh sindikatov na področju kulture.

Osnutek Nacionalnega programa za kulturo 2013-2016 bo imel obliko strateškega dokumenta, ki bo nekakšna ustava za kulturo. Za področje umetnosti je med drugim predvidena celovita prenova SNG Drama Ljubljana, vzpostavitev politike kreativnih industrij, na področju glasbe arhiviranje glasbenih del in na področju mednarodnega sodelovanja novo mreženje.

Na področju kulturne dediščine se med drugim predvideva povečanje dostopnosti kulturne dediščine in uveljavljanje mednarodne prepoznavnosti Slovenije v svetu prek kulturne dediščine ter vpis novih spomenikov na oba seznama kulturne dediščine organizacije Unesco. Na področju medijev bo rdeča nit zagotavljanje pluralizma in raznovrstnosti, med cilji je krepitev avtonomije novinarjev in urednikov.

Osnutek predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) predvideva posodobitev javnega sektorja v kulturi ter obenem odpravlja anomalije in pomanjkljivosti, ki so se pokazale tekom let.