Svet 12.2.2013 10:19

Sanremo letos sredi predvolilnega vrenja

San Remo, 12. februarja - Le še slabega pol dneva Italijane loči od začetka 63. festivala popevke Sanremo, ki se bo začel danes zvečer in v petih večerih, kolikor bo trajal, zagotovo poskrbel za obilo dobre glasbe, zanimivih in kontroverznih gostov ter zagotovo tudi za kakšen škandal.

Festival bi letos utegnil biti še posebej pester zaradi predvolilnega obdobja. Dolgoletni italijanski premier Silvio Berlusconi je na primer zahteval, da bi Sanremo prestavili na povolilni čas. Prav tako je direktorja festivala opozoril, da bo ob morebitni volilni kampanji za levico na festivalu polovica Italijanov zagotovo nehala plačevati prispevek za javno televizijo.

Precej pestro bi utegnilo biti že danes, saj je tik pred začetkom festivala prišla potrditev, da bo kot gost večera nastopil znani komik Maurizio Crozza, ki nikoli ne varčuje z zbijanjem šal na račun politikov.

V petih dneh se bo na odru zvrstilo 14 glasbenikov, med njimi tudi zmagovalka lanskega italijanskega X-faktorja Chiara Galiazzo, v sekciji mladih pa bo nastopilo osem pevk in pevcev.

Novost festivala je, da bo vsak od 14 pevcev, ki se bodo potegovali za zmago v glavni kategoriji, zapel dve pesmi, od katerih se bo en uvrstila v nadaljnje tekmovanje.

Za italijansko javno televizijo Rai je doseganje visoke gledanosti, ki prinaša tudi bogate sponzorske pogodbe, izjemnega pomena, zato vsako leto postreže z veliko mero kontroverznosti. Lani si je finale popevke ogledalo skoraj 14,5 milijona Italijanov, festival pa je dosegel več kot 50-odstotno gledanost. Za to niso poskrbeli le dobri nastopi, ampak predvsem kontroverzni gosti.

Tako je že prvi večer za škandal poskrbel igralec, pevec in televizijec Adriano Celentano, ki je v uro dolgem monologu uspel močno razžaliti Cerkev, nato pa so predvsem moški del publike pred televizijske ekrane prikovale napol gole estradnice.

Gostja festivala bo tudi nekdanja prva dama Francije Carla Bruni, ki bo predstavila svoj novi album, videti pa bo mogoče še ekstremnega športnika Felixa Baumgartnerja, nekdanjega nogometaša Roberta Baggia, številne znane glasbene skupine in pevce, med drugimi Andreo Bocellija ter kot vsako leto lepotice iz sveta mode.