Svet 15.2.2013 5:30

V Londonu po 40 letih našli pismo T. S. Eliota

Ljubljana, 15. februarja - Na londonski univerzi Queen Mary so v arhivih po 40 letih odkrili pismo, ki ga je ameriški pisatelj T. S. Eliot naslovil na prijatelja Jacoba Isaacsa, ki je poučeval na Queen Mary. Pismo, v katerem Eliot Isaacsa prosi za pomoč pri nejasnostih v svojem eseju o Shakespearu, so odkrili med katalogiziranjem profesorjevih arhivov, poroča britanski BBC.

V eseju Shakespeare in Senekov stoicizem, ki je izšel leta 1927, je Eliot raziskoval, kako je Senekova priljubljenost v elizabetinski Angliji vplivala na Shakespeara. Pred ponatisom leta 1957 pa se je znašel pred zagato, saj se ni spomnil, koga je imel v mislih, ko je v eseju omenil nekega Websterja.

Poleg tega je Eliot v pismu prijatelja povprašal še: "Mimogrede, ne spomnim se niti, ali sem imel v [eseju] v mislih Sama Johnsona ali Bena Jonsona. V besedilu sicer piše Jonson, vendar bi lahko šlo za tiskarsko napako. Nihče ne bo vedel."

Pismo je bilo del zbirke, ki jo je Isaacsova žena podarila Queen Mary po njegovi smrti leta 1973.

T.S. Eliot (1888-1965) velja za enega najpomembnejših literatov 20. stoletja. Med njegova večja dela štejeta pesnitvi Ljubezenska pesem J. Alfreda Prufrocka in Pusta dežela ter drama Umor v katedrali. Leta 1948 je prejel Nobelovo nagrado za književnost.