Slovenija 18.2.2013 11:30

V CD jubilejni večer z dvema koncertoma z Zlatkom Kaučičem

Ljubljana, 18. februarja - V Klubu Cankarjevega doma (CD) bodo v torek ob 20. uri ob 60-letnici Zlatka Kaučiča in petletnici Cankarjevih torkov pripravili poseben dvodelni program. V prvem delu bo nastopil Kaučič s svojim triom, v drugem pa bo zaigral orkester Brez meja, v katerem poleg Kaučiča kot vodje sodeluje vrsta priznanih glasbenikov.

Program Cankarjevih torkov v CD snujejo že od leta 2008. Prvi, ki je 19. februarja, natanko pred petimi leti, nastopil v tedaj novem programskem sklopu, je bil Cerkno Trio v sodelovanju s Kaučičem. Prav ta bo v torek poskrbel za poseben večer, s katerem bo zaznamoval tudi svoj osebni jubilej.

Tolkalec in skladatelj-improvizator Kaučič bo v prvem delu na oder stopil skupaj s članoma svojega tria - violinistom Alexandrom Balanescujem in saksofonistom Javierjem Girottom, v drugem pa se bo predstavil z orkestrom Brez meja. V slednjega so vključeni priznani glasbeniki, kot so tolkalist Vid Drašler, saksofonisti Cene Resnik, Boštjan Simon in Marko Karlovčec ter multiinstrumentalist Boštjan Gombač.

Kaučič je leta 2011 prejel nagrado Prešernovega sklada za trojno zgoščenko Koncerti ob 30. letnici, zgoščenko Biči ter cikel koncertov ob 30. obletnici ustvarjanja. Kot je pisalo v utemeljitvi nagrade, Kaučič "s svojimi tolkalnimi inovacijami dobesedno pripoveduje, komunicira in prefinjeno raziskuje skrajne meje zvočnih oblik, s svojo duhovitostjo in neposrednostjo pa je sposoben ustvariti izjemno pestro in bogato glasbeno tkivo, ki ga ni mogoče spraviti v noben okvir".

Kaučič je v več kot treh desetletjih ustvarjanja posnel okoli 40 albumov. Nastopil je na najpomembnejših evropskih in svetovnih jazzovskih festivalih ter sodeloval s številnimi svetovno uveljavljenimi glasbeniki, kot so Keeny Wheeler, Paul Bley, Chico Freeman, Peter Brotzman, Marc Ribot in Evan Parker. Snemal je tudi glasbo za filme ter sodeloval v različnih dokumentarcih.

Poleg nagrade Prešernovega sklada je Kaučič osvojil bronasti ključ Hongkonga (1979), srebrni ključ Vigo (1993) ter prejel priznanje občine Brda (2008). Vodi tudi šolo in zasedbo Kombo v Novi Gorici, so sporočili iz CD.

V petih letih se je sicer na odru Cankarjevih torkov zvrstilo okoli 100 slovenskih in tujih glasbenih izvajalcev oziroma zasedb. Med njimi Drago Ivanuša, Chris Eckman, Rambo Amadeus, The Necks, Bratko Bibič & The Madleys, Marko Brecelj, Marc Ribot & Sunship, Katalena, Resonance Ensemble in Hanne Hukkelberg.