Svet 19.2.2013 5:00

V Tokiu odkrili doslej neznano delo Kawabate

Tokio, 19. februarja - V Tokiu so desetletja po smrti odkrili doslej nepoznano delo Nobelovega nagrajenca za literaturo Jasunarija Kawabate, ki je najbolj poznan po delu Snežna dežela. Kratka zgodba "Utsukushii!" (Lepo!), je bila v časopisu objavljena leta 1927, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kratko zgodbo sta med pregledovanjem časopisnega arhiva odkrila Takumi Išikawa z univerze Rikkyo in direktor muzeja književnosti v Fukuoki Kiroši Sakaguči. Verodostojnost dela je potrdila tudi fundacija Kawabata, je za AFP povedal Išikawa.

Kratka zgodba govori o podjetniku, ki mlado dekle, ki se je ponesrečilo ob obisku grobnice, pokoplje s svojim sinom, na nagrobni kamen pa zapiše epitaf: "Lep mlad fant in lepo mlado dekle spita skupaj".

Osamljenost in empatija sta glavni temi zgodbe, ki je bila objavljena, ko je bilo Kawabati 27 let. "V zgodbi je precej podobnosti z drugo Kawabatino zgodbo, ki ji bila leta 1954 objavljena pod naslovom "Utsukushiki Haka" (Lep grob)," je dodal Išikawa.

Osamljenost je močno prisotna v opusu Kawabate, ki je starše izgubil v zgodnjem otroštvu, pri 15, letih pa je izgubil tudi deda, ki je zanj skrbel po smrti staršev. V najdeni zgodbi lahko "opazimo zametke Kawabatovega pogleda na svet, ki je tako očiten v kasnejših delih," je še pojasnil.

Kawabata, ki je Nobelovo nagrado prejel leta 1968, je prvi Japonec, ki so ga na področju literature počastili s tem priznanjem. Kawabata je v starosti 72 let leta 1972 naredil samomor. V slovenščino so poleg Snežne dežele prevedena še romani Tisoč žerjavov, Glas gore in Jezero ter članek Lepota Japonske in jaz.