Svet 23.2.2013 5:30

V Bruslju velika razstava Watteaujevih del

Bruselj, 23. februarja - V Bruslju je na ogled razstava Antoine Watteau - Glasbena ura, na kateri je predstavljenih več kot 100 slik, risb in grafik, ki pričajo o posvečanju tega rokokojskega mojstra glasbi. "Na približno tretjini razstavljenih del je umetnik upodobil glasbenike. To je izjemno," je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Florence Raymond.

Glasbeniki na dvoriščih in v salonih, ljubezenski pari, ki poslušajo zvok kitare - Watteaujeve slike so polne zvokov. Francosko-ameriški čembalist in dirigent William Christie v tekočih linijah in potezah Watteaujevih del vidi melodijske krivulje. Christie, ki sicer vodi znameniti ansambel za staro glasbo Ensemble Les Arts Florissants, je pri pripravi razstave sodeloval kot sokurator, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Watteau je izviral iz skromnih razmer. Bil je drugi od štirih sinov v družini krovca. Umetnik verjetno ni igral nobenega inštrumenta. In od kod potem takšna strast do glasbe? Morda je, kot meni Christie, želel z njo bolje izraziti ljubezen. Watteau, ki je še dokaj mlad umrl za tuberkulozo, je slikal predvsem prizore ljubimkanj, galantnih praznovanj in zabav na prostem.

Watteau (1684-1721) se je rodil v Valenciennesu. Pretežno je bil likovni samouk. Od leta 1702 je bival v Parizu. Izpopolnjeval se je pri graverju Claudu Gillotu.

Iz osnov Rubensovega in beneškega slikarstva je razvil liričen graciozen slog. V skladnih blagih barvah in mnogokrat otožnem vzdušju je občuteno slikal žanrske prizore. Bil je mojster komponiranja skupin figur, kolorita in prostorske iluzije, ki jo je dosegel s tehniko sfumata in nizanjem pokrajinskih vedut v ozadju prizorov.

Razstava Antoine Watteau - Glasbena ura bo do 12. maja na ogled v Palači lepih umetnosti v Bruslju.