Svet 20.2.2013 6:00

V Metropolitanskem muzeju razstava o vplivu punka na visoko modo

New York, 20. februarja - Na Inštitutu za kulturo oblačenja (The Costume Institute) newyorškega Metropolitanskega muzeja bo od 9. maja na ogled razstava "Punk: Chaos to Couture" (Punk: Kaos za visoko modo). Postavitev prinaša vpogled, kako punk gibanje od svojih začetkov v 70. letih minulega stoletja pa vse do danes vpliva na trende v visoki modi.

Na razstavi bo na ogled okoli 100 moških in ženskih oblek. Izvirna oblačila punkerjev iz 70. let bodo postavili ob bok sodobnim oblačilom ter tako predstavili, kako so se v visoki modi pojavili punkerski vizualni simboli. Vanjo so se tekom let namesto bleščic prikradle varnostne zaponke, perje pa so zamenjale britvice. Velik poudarek bo tudi na rabi različnih materialov, tehnik in na nakitu, povezanim z uporniškim punkerskim slogom.

Kot piše na spletni strani muzeja, postavitev prinaša poglobljeno multimedijsko izkušnjo, saj bodo ob oblačilih predvajali glasbene videe iz določenih obdobij. Inštitut za kulturo oblačenja velja za posebnost, saj v njem pripravljajo razstave, ki obiskovalcem približajo povezave med umetnostjo in modo. Znano je, da so na punkerski slog vplivala tudi umetnostna gibanja, kot sta dadaizem in postmodernizem.

Kurator inštituta Andrew Bolton je ob razstavi spomnil, da si modni oblikovalci, kljub vsem težnjam pripadnikov punkerskega gibanja, da ne bi podlegli modnim zapovedim, prilaščajo estetiko punka, ker bi preko nje v svoje kreacije radi ujeli značilno mladostniško uporništvo in agresivno moč.

Razstava bo na ogled do 14. avgusta.