Slovenija 20.2.2013 10:47

V Galeriji Sončnica Omerzujeve ilustracije iz slikanice Cicibanija

Ljubljana, 20. februarja - V Galeriji Sončnica bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Silvana Omerzuja z naslovom Cicibanija. Na ogled bodo ilustracije, ki jih je Omerzu narisal za istoimensko slikanico Ferija Lainščka. Njegove ilustracije so enostavne, skoraj asketske podobe. Delujejo kot piktogrami, nekakšni likovni haikuji, so zapisali pri založbi Mladinska knjiga.

Liki deklic, dečkov in enostavnih predmetov so naslikani otroško preprosto, a odločno in jasno. Narisani so z debelo črto in grobo poslikani z enostavnimi barvami, vendar tako duhovito, da vzbujajo simpatijo in izvabljajo nasmeh. Prijazne slike so naravnost idealne za sobivanje z Lainščkovimi verzi. Omerzu je mojster lutk, kar mu je pomagalo pri oblikovanju likovne podobe celotne knjige, so prepričani v založbi, kjer ocenjujejo, da je Omerzujev izdelek za slovensko ilustratorsko tradicijo precej nenavaden, a prav zato tudi dragocen. Razstava bo na ogled do konca marca.

Lainščkova pesniška zbirka Cicibanija je v izvirniku izšla leta 1987 in je bila avtorjeva prva otroška knjiga. Pri Mladinski knjigi so se lani odločili za prečiščen izbor, ki so mu dodali še nekaj Lainščkovih pesmi iz zbirke Rad bi ter nove Omerzujeve ilustracije.

Silvan Omerzu se je rodil leta 1955 v Brestanici. Po študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani se je zaposlil v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Leta 1983 je dobil štipendijo za bivanje v Pragi, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk. Doslej je pripravil več kot 40 samostojnih razstav in sodeloval pri več kot 60 skupinskih doma in v tujini. Za svoje delo je dobil številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada.

Galerija Sončnica je ena redkih galerij v Sloveniji, specializiranih za otroško ilustracijo. Razstavljena so novejša dela ilustratorjev, ki so izšla v otroških knjigah ali revijah Cicido in Ciciban. Ime je dobila po otroški knjižni zbirki Sončnica, likovni znak galerije je delo ilustratorke Lile Prap. Galerija je zaživela leta 2000, doslej se je v njej predstavilo več kot 120 avtorjev.