Slovenija 20.2.2013 11:20

Jasmina Cibic slovenska predstavnica na 55. beneškem likovnem bienalu

Ljubljana, 20. februarja - Slovenijo bo na letošnjem 55. beneškem likovnem bienalu predstavljala Jasmina Cibic s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo, organizator predstavitve pa so Muzej in galerije mesta Ljubljane, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Minister Žiga Turk je odločitev sprejel na predlog pristojne strokovne komisije.

Organizator predstavitve je bil izbran preko javnega ciljnega razpisa zbiranja predlogov za izbor organizatorja predstavitve Slovenije na 55. mednarodni likovni razstavi - Beneškem bienalu 2013. Predmet razpisa je bilo financiranje kulturnega projekta za predstavitev Slovenije na bienalu. Muzej in galerije mesta Ljubljane so na razpis prijavile projekt Cibiceve, ki je izmed desetih ustreznih vlog najbolj prepričal komisijo, saj je med vsemi dosegel največ, 85 točk.

Projekt Cibiceve Za naše gospodarstvo in kulturo temelji na konceptualni razširitvi razstavnega projekta, ki je bil lani postavljen v Mariboru. "Avtorica se je v njem lotila kompleksne in asociativne, a koherentne in jasne pripovedi, ki v formalnem smislu združuje slovenske endemitske vrste in nacionalno arhitekturo, v vsebinskem pa preizprašuje konstrukcijo nacionalnih identitet kot tudi medsebojno dialektično vplivanje ideoloških postulatov in resničnosti," so spomnili na ministrstvu.

Iz tovrstnih vsebinskih podmen izhaja tudi projekt, ki ga Slovenija pošilja na 55. likovni bienale v Benetkah, a avtorica opisani dispozitiv razširja in nadgrajuje z nekaj novimi poudarki. Ob galerijski postavitvi, na kateri bodo med drugimi sodelovali številni znanstveni ilustratorji z vsega sveta, bo avtorica pripravila tudi mednarodno konferenco ter izčrpen katalog. Kot so zapisali na ministrstvu, je prepričljiv tudi koncept postavitve, ki izkazuje ustrezno domišljenost, ki ni v nasprotju z vsebinskimi izhodišči bienala.

Beneški likovni bienale bo v osrednjih prizoriščih Giardini in Arzenalu ter po drugih beneških razstaviščih potekal od 1. junija do 24. novembra. Kurator 55. mednarodne razstave likovne umetnosti je Massimiliano Gioni. Ta se je uveljavil kot avtor mednarodno pomembnih razstav ter publikacij s področja sodobne likovne umetnosti. Letošnji bienale si je zamislil kot Enciklopedično palačo.

Slovenija se letos v sklopu bienala še predstavlja v Galeriji A+A v Benetkah, za Arhitekturni bienale 2014 pa že tečejo pogovori o najemu prostora v Arsenalih, so še zapisali na ministrstvu.