Na hitro prelistano 23.2.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. februarja - Pri Študentski založbi so izdali kratke zgodbe Thomasa Bernharda z naslovom Moje nagrade, pri založbi ZRC pa monografijo o Antonu Vodniku avtorja Franceta Pibernika. Lugi Varanelli je v samozaložbi izdal prvenec na področju psihologije Vse, kar hočem vedeti o tebi, Mladinska knjiga pa mladinsko delo Siri Kolu z naslovom Ajda in razbojniki.

Ljubljana. Knjiga avtorja Luigija Varanellija z naslovom Vse, kar hočem vedeti o tebi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Luigija Varanellija z naslovom Vse, kar hočem vedeti o tebi.
Foto: STA

Ljubljana. Avtobiografske zgodbe avstrijskega pisatelja Thomasa Bernharda z naslovom Moje nagrade. Foto: STA

Ljubljana.
Avtobiografske zgodbe avstrijskega pisatelja Thomasa Bernharda z naslovom Moje nagrade.
Foto: STA

Ljubljana. Monografija o pesniku Antonu Vodniku avtorja Franceta Pibernika. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija o pesniku Antonu Vodniku avtorja Franceta Pibernika.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinska pustolovska zgodba finske avtorice Siri Kolu z naslovom Ajda in razbojniki. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinska pustolovska zgodba finske avtorice Siri Kolu z naslovom Ajda in razbojniki.
Foto: STA

MOJE NAGRADE - AVTOBIOGRAFSKE ZGODBE PROVOKATIVNEGA AVSTRIJSKEGA PISATELJA BERNHARDA

Zbirka avtobiografskih kratkih zgodb iz Bernhardove zapuščine, naslovljena Moje nagrade, je bila prvič objavljena leta 2009, ob 20. obletnici njegove smrti. V devetih živahnih, slogovno vrhunskih pripovedih o nagradah, ki jih je prejel za pisateljska dela, Bernhard z zanj značilnim sarkazmom, zajedljivostjo, a izjemnim humorjem obračunava z Avstrijo in takratnim kulturnim okoljem. Opisuje rituale na podelitvah nagrad, pozdravne nagovore, povprečne godalne kvartete, dremajoče ministre v prvih vrstah, kičasta priznanja ter častne člane pomembnih "mecenskih" organizacij in domišljave žirante, ki se po njegovem mnenju zbirajo samo zato, da ponižujejo prave literate. Na vsako od nagrad avtor spretno naveže še kopico živahnih dogodkov in avantur, ki mu pomenijo več kot nagrade same. A slednje je, kot pravi, kljub preziru do ceremonij in puhlih državniško-kulturniških avtoritet, vendarle vedno sprejemal - zaradi denarja. Zgodbe so prevedle Ana Monika Pirc, Urška Brodar in Alenka Morel.

Thomas Bernhard (1931-1989) velja za enega najvplivnejših avstrijskih avtorjev, ki je po drugi svetovni vojni zaznamoval literaturo v nemškem jeziku. Poleg tragikomičnega tematiziranja bolezni, življenja in smrti, je Bernhard v središče svojih del postavljal provokativno kritiko avstrijske družbe in kulture. Loteval se je tudi kontroverznih tem, kot so antisemitizem, propad človeka, neizobraženost državnih uradnikov in nizek nivo splošne kulture.

MONOGRAFIJA O PESNIKU ANTONU VODNIKU - PIBERNIKOV POGLED NA PESNIKA ZGODNJEGA 20. STOLETJA

Anton Vodnik (1901-1965) je bil eden najbolj svojevrstnih pesnikov v slovenski literaturi zgodnjega 20. stoletja. Slovenska poezija je v njegovem opusu dosegla čisto liriko, povsem ponotranjeno, spiritualizirano pesniško govorico v modernem prostem verzu. Na mladega Vodnika sta vplivala Gregorčič in Župančič, pozneje pa se je povezal s širšim obzorjem evropskega simbolizma in ekspresionizma.

Monografija Franceta Pibernika predstavlja Vodnikov nazorski in pesniški razvoj v trdni navezavi na primarne arhivske vire, zlasti na pisma pesnika in mnogih njegovih sodobnikov. Razgrinja barvit preplet historičnih podrobnosti, načelnih duhovnih opredelitev in poetičnih fragmentov, vse od od silnic zgodnjega križarskega gibanja do spoprijema z negacijo katoliške literature, ki so jo plasirali levo-liberalni kritiki, vse do vojnega časa. Trdna historično-biografska metoda, ki jo Pibernik nevsiljivo dopolnjuje z interpretacijo, tako pred bralca, kot so zapisali pri založbi ZRC, razgrinja del slovenskega duhovnega snovanja iz časa med obema vojnama.

VSE KAR HOČEM VEDETI O TEBI - KNJIGA Z ODGOVORI NA VPRAŠANJA LJUBEZNI IN SPOLNOSTI

Knjiga, podnaslovljena Psihologija ljubezni in spolnega življenja, prinaša odgovore na nekatera vprašanja o partnerskih razmerjih, zaljubljenosti, ljubezni, ljubosumju, varanju in spolnosti. O omenjenih temah, pa tudi o spolnih užitkih, poljubljanju, psihopatologiji ljubezni avtor piše na izviren poljudno-znanstveni način. V knjigi avtor združuje teorije evolucijskih psihologov in nevropsihologov, ki jih z bogatim in ekspresivnim jezikom prikazuje na razumljiv način. Avtor v posamezna poglavja vključuje tudi praktične primere iz življenja, književnosti, filma in drugih umetnosti.

Luigi Varanelli pri svojem poklicnem delu združuje znanja prava in psihologije. Med drugim je bil prvi, ki je v Sloveniji pisal o posttravmatski stresni motnji v povezavi s škodnim dogodkom in odškodnino. Je zagovornik evolucijske psihologije, pri čemer teorije evolucijskih psihologov povezuje z odkritji nevropsihologov. Je avtor vrste strokovnih člankov in del s področja pravnih znanosti.

AJDA IN RAZBOJNIKI - MLADINSKA PUSTOLOVSKA ZGODBA IZPOD PERESA FINSKE PISATELJICE

Knjiga Ajda in razbojniki ponuja zgodbo o deklici Ajdi, ki jo nekega poletnega dne na poti k babici iz avta ugrabijo razbojniki. Najprej je nad tem ogorčena, a kmalu se izkaže, da je pisana razbojniška družina veliko bolj zabavna in topla od njene prave družine. Po začetnem poskusu pobega začne uživati v poletni dogodivščini, polni ropov in nevarnosti. Zabavna in napeta pustolovščina je delo priljubljene finske avtorice Siri Kolu (1972), ki je bila leta 2010 nagrajena s prestižno literarno nagrado za otroke Finlandia Junior Award. Knjiga je bila prevedena v številne jezike, po njej pa je nastal tudi film. Knjiga je avtoričino prvo v slovenščino prevedeno delo.