Svet 22.2.2013 6:00

V Parizu raste temperature pred filmskimi cezarji

Pariz, 22. februarja - V pariškem gledališču Chatelet bodo danes podelili nagrade Francoske filmske akademije, cezarje. V tekmi za "francoske oskarje", ki jih bodo podelili v 21 kategorijah, vodi film Noemie Lvovsky Še enkrat, Camille s 13 nominacijam, sledi pa ji Ljubezen Michaela Hanekeja z desetimi. Oba se potegujeta tudi za najboljši film.

Komedija o Camille, 40-letni materi, ki se vrne v preteklost, je poleg nominacije za najboljši film prejela tudi nominacijo za najboljši izviren scenarij, Lvovskyjeva pa se poteguje tudi za cezarja za režijo in najboljšo igralko, piše na spletni strani festivala.

Ljubezen se poleg nagrade za najboljši film poteguje še za nagrado za najboljši scenarij, Haneke pa je bil nominiran za najboljšo režijo. Emmanuelle Riva in Jean-Louis Trintignant, ki v filmu igrata ostarela zakonca, sta bila nominirana za najboljšo igralko oziroma najboljšega igralca.

Poleg filmov Še enkrat, Camille in Ljubezen so v igri za cezarja za najboljši film še Zbogom, kraljica, "Dans la maison" (V hiši), Rja in kost, "Holy Motors" (Sveti motorji) ter "Le Prenom" (Ime). Nominiranci za najboljšo režijo so poleg Hanekeja in Lvovskyjeve še Benoit Jacquot (Zbogom, kraljica), Francois Ozon (V hiši), Jacques Audiard (Rja in kost), Leos Carax (Sveti motorji) in Stephane Brize, ki je zrežiral "Quelques Heures De Printemps" (Nekaj ur pomladi).

Za najboljšo moško vlogo so poleg Trintignanta nominirani Jean-Pierre Bacri, Patrick Bruel, Denis Lavant, Vincent Lindon, Fabrice Luchini in Jeremie Renier, za najboljše igralke pa poleg Rive in Lvovskyjeve še Catherine Frot, Marion Cotillard, Corinne Masiero, Lea Seydoux in Helene Vincent.

Med najboljše izvirne scenarije so se poleg Ljubezni in Še enkrat, Camille uvrstili še "Adieu Berthe - L'enterrement de meme" (Zbogom Berthe - pogreb babice), Sveti motorji in Nekaj ur pomladi.