Slovenija 22.2.2013 11:06

Vodopivci v jubilejno leto s koncertnim ciklom in novo zgoščenko

Ljubljana, 22. februarja - Primorski akademski zbor (PAZ) Vinko Vodopivec letos obeležuje 60-letnico svojega delovanja. Eden vodilnih moških zborov v Sloveniji bo jubilejno sezono obeležil s ciklom koncertov po Sloveniji in zamejstvu, ki se bo začel v soboto v Trbovljah in sklenil maja s slavnostnim koncertom v Novi Gorici. Ob obletnici so izdali tudi novo zgoščenko.

PAZ Vinko Vodopivec je leta 1953 ustanovila skupina primorskih študentov v Ljubljani, med katerimi je bil tudi prvi dirigent Anton Nanut. Zbor so poimenovali po primorskem duhovniku in skladatelju, ki je umrl leta 1952. Vinko Vodopivec je ustvaril bogat opus z več kot 1200 instrumentalnimi in zborovskimi tako nabožnimi kot posvetnimi skladbami. V mnogih njegovih skladbah je mogoče začutiti primorsko dušo. Njegove pesmi so stalnica na programih večine slovenskih zborov, so sporočili iz zbora.

V 60-letni zgodovini so zbor vodili mnogi priznani slovenski dirigenti, od Nanuta prek Marka Muniha do Andraža Hauptmana. Od leta 2004 zbor vodi Primož Malavašič. Zbor je izdal več zgoščenk, ob letošnjem jubileju pa je izšla še zgoščenka Žlahtne kapljice, ki prinaša posnetke skladb, s katerimi se je zbor predstavil na tekmovanjih in festivalih v preteklih treh sezonah. Obenem je zgoščenka zasnovana kot prerez glasbene zgodovine, od renesanse prek romantike pa vse do modernih skladb slovenskih in tujih avtorjev.

Za PAZ Vinko Vodopivec kot študentski zbor je značilno redno menjavanje pevske zasedbe, ki pa kljub temu že od samih začetkov dosega visoko raven kakovosti petja. Že kmalu po svojem prvem uradnem nastopu leta 1954 v Kanalu ob Soči je zbor osvojil prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Arezzu, mednarodne dosežke pa dosega še danes.

Med novejšimi sta zlati priznanji in glavna nagrada tekmovanja Festa Choralis v Bratislavi leta 2009, zlati križec opatinje Čike v Zadru leta 2010 in drugo mesto na predtekmovanju za veliko nagrado Evrope v Varni leta 2011. Zadnje mednarodno priznanje je posebna nagrada za najboljšo izvedbo skladbe še živečega avtorja na tekmovanju v Corku maja 2012 za skladbo Vuojnha Biegga švedskega skladatelja Jana Sandströma.