Svet 25.2.2013 5:30

Knjige umetnika slovenskih avtorjev na ogled v New Yorku

New York, 25. februarja - V newyorški galeriji Gagosian bodo 5. marca odprli razstavo Ed Ruscha, Books & Co., ki prinaša izbor 91 knjig umetnika, nastalih kot reference na ameriškega umetnika Ruscho. Med razstavljavci so tudi trije slovenski umetniki - Dejan Habicht, Tanja Lažetić in Tadej Pogačar, ki so svoje knjige umetnika izdali v založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E..

V 60. in 70. letih minulega stoletja je Ruscha izdal serije malih fotografskih konceptualnih knjig umetnika, ki so kasneje postale izjemno popularne. V zadnjih 30 letih je nastalo okoli 100 novih knjig umetnika, kot poklon, komentar ali parafraza Ruschevih.

Umetniku so se poklonili tudi slovenski ustvarjalci. Habicht se bo na razstavi predstavil s knjigo umetnika "One Gasoline Station", Lažetićeva pa s knjigama "Coloured People in Black and White (Yellow)" in "Nine Swimming Pools behind a Broken Glass". Med razstavljavci bo tudi Tadej Pogačar s knjigo umetnika "Various (Small) Pieces of Trash".

Ob odprtju razstave znana ameriška založba MIT Press iz Cambridga napoveduje še izid knjige "Various Small Books: Referencing Various Small Books by Ed Ruscha". Ta na skoraj 300 straneh predstavlja vseh 91 knjig umetnika, vključenih v razstavo. Knjigo so uredili Jeff Brouws, Wendy Burton in Hermann Zschiegner, besedilo sta prispevala Phil Taylor in Mark Rawlinson, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E..

Razstava bo na ogled do 27. aprila.