Svet 23.2.2013 10:40

Na podelitvi cezarjev slavil film Ljubezen Michaela Hanekeja

Pariz, 23. februarja - Za oskarje nominirani film Michaela Hanekeja Ljubezen je na podelitvi nagrad Francoske filmske akademije - cezarjev, pobral najpomembnejše nagrade. Poleg cezarja za najboljši film je Haneke prejel še cezarja za režijo in scenarij. Nagrade so podelili v petek zvečer v pariškem gledališču Chatelet.

Francija, Pariz. Hollywoodski igralec in režiser Kevin Costner je prejel Cezarja za življenjsko delo, ki ga podeljuje Francoska filmska akademija. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Hollywoodski igralec in režiser Kevin Costner je prejel Cezarja za življenjsko delo, ki ga podeljuje Francoska filmska akademija.
Foto: Xinhua/STA

Francoska igralca Jean-Louis Trintignant in 85-letna Emmanuelle Riva sta bila nagrajena za najboljšo moško in za najboljšo žensko vlogo. Film o priletnem moškem, ki skrbi za svojo umirajočo ženo, je lani v Cannesu prejel zlato palmo za najboljši film, januarja pa je bil na podelitvi zlatih globusov razglašen za najboljši tujejezični film. V tekmo za oskarje, ki jih bodo podelili v nedeljo, gre s petimi nominacijami, tudi z nominacijo za najboljši film.

Cezarja za življenjsko delo je prejel hollywoodski igralec in režiser Kevin Costner. Dobitnik dveh oskarjev za film Pleše z volkovi je bil ob stoječih ovacijah ob prejemu nagrade vidno ganjen, piše francoska tiskovna agencija AFP. Costner je med drugim zaigral tudi v Nedotakljivih in Telesnem stražarju z Whitney Houston.

Cezarja za najboljši tuji film je prejel Misija Argo Bena Afflecka. Affleck, ki je film režiral in v njem prevzel tudi glavno vlogo, se podelitve nagrad ni udeležil.

Henekejeva Ljubezen je v tekmi za "francoske oskarje", ki so jih sicer podelili v 21 kategorijah, premagala film Noemie Lvovsky Še enkrat, Camille. Uspešnica iz lanskega leta je imela kar 13 nominacij, tudi za najboljši film, a je ostala brez nagrad.

Film Amour pa je, kljub svoji ne tako lahkotni vsebini, poleg tega, da pobira nagrade na festivalih, tudi uspešnica, ki polni tudi blagajne kinematografov. V Franciji ga je videlo že več kot 680.000 gledalcev, preko luže pa kar 1,7 milijona gledalcev. Videli so ga že oziroma ga še bodo v kar 50 državah po vse svetu.

Poleg filmov Še enkrat, Camille in Ljubezen so bili v igri za cezarja za najboljši film še Zbogom, kraljica, "Dans la maison" (V hiši), Rja in kost, "Holy Motors" (Sveti motorji) ter "Le Prenom" (Ime).