Slovenija 26.2.2013 14:16

V Mini teatru lutkovno popotovanje po letnih časih

Ljubljana, 26. februarja - V ljubljanskem Mini teatru bodo danes ob 18. uri na oder postavili prvo lutkovno predstavo v letošnjem letu. Predstava Morrison in štirje letni časi estonskega režiserja Mirka Rajasa se podaja v svet majhnega dečka, ki mu starši pripovedujejo zgodbo, zanj pa domišljijsko popotovanje postane resničnost.

"Režiranje lutkovne predstave za otroke odpira novo raven razmišljanja, v delo igralcev, scenografa, skladatelja in režiserja pa prinaša svežo ustvarjalnost," je o svojem delu dejal Rajas. Kot pravi, ga je navdihovalo tudi delo z igralcema Joseom in Marušo Majer, ki sta s svojim zagonom dajala elan celotni predstavi. "Zanimivo slovensko-estonsko sodelovanje je zato, tako upam, pripeljalo do čudovite in čarobne predstave za otroke," je dodal.

V Mini teatru so predstavo opisali kot lutkovno avanturo, polno fantastičnih odkritij in zabave. "Zanimiva, zabavna, poučna, igriva in presenečenj polna dogodivščina za otroke, ki bodo na svet lahko pogledali skozi oči dečka v čarobnem gozdu knjig, v katerem bodo človeške oblike prevzeli tudi letni časi," so zapisali.

Na svojih popotovanjih, ki so na trenutke tudi nevarna, se bo Morisson poučil o odnosih med prijatelji ter spoznal, da se nekatere stvari v življenju včasih zgodijo tudi povsem brez razloga.

"Premagovanje razlik med slovenščino in estonščino, ki sta si tako različni, je bilo precej hecna stvar, a je vsekakor šlo. Lutke tako ali tako govorijo popolnoma svoj jezik. Treba jim je bilo le pozorno prisluhniti, se jim narahlo približati in začeli smo čebljati, da je bilo veselje," je o delu v koprodukciji Mini teatra in gledališča NUKU iz Talina dejala Majerjeva.

Scenografijo in kostumografijo za predstavo, ki je nastala v sklopu mednarodnega projekta Lutkovna nomadska akademija III, je zasnoval Kalju - Karl Kivi, glasbo pa Ekke Vastrik. Na sporedu bo ponovno 2., 16. in 30 marca.

V Mini teatru poleg tega od danes do četrtka poteka koordinacijski sestanek Lutkovne nomadske akademije in mednarodnega projekta Nomadi lepote, so sporočili iz gledališča.