Slovenija 28.2.2013 12:44

V multimedijskem centru Kiberpipa od danes tudi Kiberkino

Ljubljana, 28. februarja - V multimedijskem centru Kiberpipa bodo zvečer odprli Kiberkino. Odprtje bo pospremil dvodnevni filmski festival, v okviru katerega bodo predstavili filme slovenskih režiserk, ki so po besedah vodje projekta Simone Jerala kakovostni, a javnosti premalo poznani. Poleg projekcij bo Kiberkino ponujal tudi prostor za širjenje filmske kulture.

Mini filmski festival, ki bo obenem tudi začetek marčevskega programa Kiberkina, bodo uvedle projekcije filmov "White box" Eve Petrič, "Sonolog" Hanne A. W. Slak, Solidarnost Nike Autor in Atelje režiserke Bare Kolenc.

V petek pa bodo predvajali filme Leti, leti ženska Polone P. Sepe, Dnevnik z enega otoka Sabine Đogić, Obsedenost režiserk Marine Gržinić in Aine Šmid ter film V deželi medvedov Autorjeve. Projekcij se bo udeležila tudi večina omenjenih režiserk, je na novinarski konferenci povedala Simona Jerala.

Teden po otvoritvenem festivalu bodo 8. marca v sodelovanju z mednarodnim feminističnim in queer festivalom Rdeče zore predvajali nekaj filmov, ki bodo ponudili izhodišče za premislek o spolu, družbenem spolu ter o položaju LGBT posameznikov.

Kiberkino bo 14. in 15. marca v sodelovanju z Radiom Študent gostil festival Tresk, v petek, 22. marca, pa bodo predvajali film Sare Kern Maks, dokumentarec Polone P. Sepe Pisma iz Egipta in celovečerec Jasne Hribernik z naslovom Franja.

Vsak mesec bo konceptualno obarvan z določeno tematiko. Tako bodo filmom ženskih avtoric sledili filmi z Balkana, v nadaljevanju pa tudi migrantski filmi ter projekti mladih filmarjev.

Poleg filmov, ki bodo na ogled brezplačno, bodo v projektu Kiberkino spodbujali pogovore po filmskih projekcijah ter s pomočjo gostov predstavljali različne filmske poklice.

Vsak mesec bodo pripravili delavnico, na kateri bodo raziskovali t.i. "open source" programe, namenjene montaži filmov.

Kiberkino želi postati prostor, ki bo namenjen vsem filmskih ustvarjalcem ne glede na spol, rasno pripadnost, nacionalnost ali spolno usmerjenost, je dejala Jerala. Ob tem je opozorila na pomanjkanje kulturnih institucij, ki bi v Sloveniji podpirale določene družbene manjšine.