Na hitro prelistano 2.3.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. marca - Pri založbi Modrijan so izdali biografijo Rabindranatha Tagoreja Moje življenje, o njem vam pripovedujem in delo srbskega psihoterapevta Zorana Milivojevića Igre, ki jih igrajo narkomani. Založba ZRC je izdala prvo knjigo zbranega dela Vladimirja Bartola z naslovom Al Araf, Mladinska knjiga pa ljubezenski roman Sylvie Day Prevzeta.

Ljubljana. Knjiga Rabindranatha Tagoreja z naslovom Moje življenje, o njem vam pripovedujem. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Rabindranatha Tagoreja z naslovom Moje življenje, o njem vam pripovedujem.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga priznanega srbskega psihoterapevta in pisca priljubljenih uspešnic Zorana Milivojevića z naslovom Igre, ki jih igrajo narkomani. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga priznanega srbskega psihoterapevta in pisca priljubljenih uspešnic Zorana Milivojevića z naslovom Igre, ki jih igrajo narkomani.
Foto: STA

Ljubljana. Roman pisateljice Sylvije Day z naslovom Prevzeta. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisateljice Sylvije Day z naslovom Prevzeta.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Vladimirja Bartola z naslovom Zbrano delo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vladimirja Bartola z naslovom Zbrano delo.
Foto: STA

MOJE ŽIVLJENJE, O NJEM VAM PRIPOVEDUJEM - KNJIGA, KI OSVETLJUJE TAGOREJEVO ŽIVLJENJE IN DELO

Rabindranatha Tagoreja (1861-1941) bi lahko poimenovali tudi renesančni človek moderne Indije. Svojo deželo je na literarni zemljevid postavil leta 1913, ko je prejel Nobelovo nagrado za književnost. Čeprav je znan predvsem kot pesnik in pisatelj, je bil tudi filozof, slikar, skladatelj, predvsem pa velik pedagog in reformator. V knjigi so zbrani različni Tagorejevi zapisi, govori, eseji, izseki iz dnevnikov in predavanj ter pisma in pesmi, ki prikazujejo portret življenja in časa ikone Indije. Bralec spozna njegovo družino, v kateri so bili pionirji na področju gradnje mezaninov, pa tudi svetniki, pesniki in skladatelji, ki so izoblikovali Tagorejev pogled na svet. Predstavljene so osebne tragedije, v obdobju katerih je ustvaril najbolj zgovorne in vplivne verze, temeljna dela in delovanje na področju izobraževanja in družbenih reform, ter njegov trud za sintezo med Vzhodom in Zahodom. Opisan je tudi njegov humanitaren pristop k politiki in pot vzpona do prepoznavnega mednarodnega pesnika.

Tagorejeve zapise je izbrala in uredila Uma Das Gupta, ki je velik del svojega raziskovalnega dela posvetila prav Tagorejevemu delu in življenju. Pričujoča knjigo ponuja največji vpogled v življenje in misli tega indijskega genija. Delo je prevedla Dušanka Zabukovec, spremno besedo je zapisala Ana Jelnikar.

IGRE, KI JIH IGRAJO NARKOMANI - MILIVOJEVIĆEVA KNJIGA O IGRAH V MEDOSEBNIH ODNOSIH

Priznani srbski psihoterapevt in pisec priljubljenih uspešnic Zoran Milivojević v tokratni knjigi v okviru transakcijske analize obravnava problem narkomanije in težavnega osvobajanja od odvisnosti. Vse medčloveške odnose postavlja v okvir gledališkega odra in iger. Odnosi med ljudmi so prikazani kot "igra", vloge pa so pri tem pravzaprav le tri - preganjalec, žrtev in rešitelj, ki tvorijo dramski trikotnik. So kakor kostumi, ki si jih posamezniki v medsebojni interakciji nadevajo in neprestano izmenjujejo, pri čemer vedno zasledujejo določene interese. Enako logiko avtor prenese na "narkomansko sceno". Tudi narkomani vstopajo v takšne medsebojne igre, pri čemer bodisi želijo priti do droge in poglabljati svojo odvisnost ali se želijo od drog osvoboditi. Knjigo sestavljata dva dela. V prvem so podrobno razloženi teorija in mehanizmi opisanih "iger", v drugem pa so temeljito obravnavane posamezne "igre", konkretno med odvisniki od drog.

Zoran Milivojević (1957) je predavatelj na Univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju in psihoterapevt z dolgoletno prakso v individualni, partnerski in skupinski terapiji. Kot prvi je v vzhodni Evropi dosegel status mednarodnega supervizorja in učitelja po standardih Mednarodne zveze za transakcijsko analizo. Je avtor številnih učbenikov in knjig, med najbolj znanimi so Emocije, Formule ljubezni in Mala knjiga za velike starše. Živi v Novem Sadu in Ljubljani.

AL ARAF - PRVA KNJIGA BARTOLOVEGA ZBRANEGA DELA

Zbrano delo Vladimirja Bartola se začenja s prozno zbirko Al Araf, ki je avtorjevo prvo pomembno in po mnenju nekaterih literarnih zgodovinarjev tudi najbolj dovršeno knjižno delo. Vladimir Bartol (1903-1967) je svojo pisateljsko pot začel v drugi polovici 20. let prejšnjega stoletja z revijalnimi objavami krajše proze. Njegov knjižni prvenec je drama Lopez iz leta 1932, a se z njo ni posebej uveljavil. Mnogo pomembnejša je njegova naslednja knjiga, Al Araf (1935), v kateri je objavil izbor tistih svojih krajših pripovedi, ki so se mu zdele najbolj kakovostne. Odziv sodobnikov na knjigo je bil raznovrsten, v splošnem pa ne tako ugoden, kot je Bartol pričakoval. Do pravega priznanja je prišlo šele po avtorjevi smrti. Leta 1974 je Taras Kermauner v spremni besedi k nekoliko prirejeni izdaji teh novel Bartola razglasil za predhodnika slovenske moderne proze, Janko Kos pa v svojih razpravah o postmodernizmu dobri dve desetletji pozneje za predhodnika slovenske postmodernistične proze. Bartol velja tudi za enega mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih avtorjev. Njegovo delo Alamut je dočakalo 33 izdaj v 11 jezikih.

PREVZETA - LJUBEZENSKI ROMAN PRILJUBLJENE AMERIŠKE AVTORICE

Roman Prevzeta je drugi del trilogije z ljubezensko zgodbo o novopečeni Manhattančanki Evi Tramell in bogatem poslovnežu Gideonu Crossu, ki sta se srečala v poslovni stavbi Crossfire ter začela strastno zvezo, polno vzponov in padcev. Preganjajo ju podobni demoni iz preteklosti, zato ju povezujejo skupna hrepenenja in fantazije, predvsem pa je med njima neustavljiva privlačnost.

Sylvia Day je avtorica več mednarodnih uspešnic. Njeni romani so izšli v več kot 30 državah. Za svoje delo je dobila več nagrad po izboru bralcev in bila večkrat med nominiranci za najboljšo ameriško avtorico ljubezenskih romanov. Pričujočo knjigo, ki je nadaljevanje knjige Predana, je prevedla Kristina Radešček.