Svet 28.2.2013 17:43

Spielberg na čelu letošnje žirije v Cannesu

Cannes, 28. februarja - Ameriški režiser Steven Spielberg bo vodil žirijo na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu, ki bo potekal med 15. in 26. majem. Spielberg je bil zaradi svojega dela in pomena v filmskem svetu jasna izbira, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili organizatorji.

Ukrajina, Kijev. Ameriški režiser Steven Spielberg. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv Itar-Tass/STA

Ukrajina, Kijev.
Ameriški režiser Steven Spielberg.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Spielberg je ob imenovanju dejal, da je počaščen: "Spomin na moj prvi festival v Cannesu, ko sem tam gostoval pred skoraj 31 leti z E.T.-jem, je še vedno eden najmočnejših v moji karieri."

"V čast in veselje mi je, da bom vodil žirijo na festivalu, ki vedno znova dokazuje, da je filmski jezik svetovni jezik," je dodal 66-letni režiser, ki podpisuje filme kot sta Reševanje vojaka Ryana (1998) in Schindlerjev seznam (1993), za katera je prejel oskarja za najboljšo režijo. Na letošnjih oskarjih se mu je za film Lincoln izmuznil tretji kipec za najboljšega režiserja.

Direktor festivala v Cannesu Gilles Jacob pa je dejal, da je Spielbergu po predvajanju E.T.-ja na festivalu leta 1982 večkrat ponudil vlogo predsednika žirije, a jo je ta vedno znova zavrnil, saj "je vedno snemal kakšen film".

Organizatorji so v izjavi Spielberga opisali kot režiserja, čigar delo "sega od zabavnih filmov do resnih premišljevanj o zgodovini, rasizmu in človeštvu".

V svoji 50-letni karieri je Spielberg režiral več kot 50 filmov, med katerimi se znajdejo tudi kultni filmi, kot so Žrelo, Indiana Jones in Jurski park.