Slovenija 1.3.2013 12:59

Perpetuum Jazzile v jubilejnem letu s turnejami in vokalno ekstravaganco v Stožicah

Ljubljana, 1. marca - Priljubljena slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile bo jubilejno, 30. leto ustvarjanja obeležila s turnejama po ZDA in Nemčiji, v novembru pa bodo jubilej zaokrožili s spektaklom v ljubljanski dvorani Stožice. Poleg tega bo zasedba prihodnji teden izdala nov videospot za aranžma Abba-Medley, je napovedal manager skupine Boštjan Usenik.

ZDA. Skupina Perpetum Jazzile. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

ZDA.
Skupina Perpetum Jazzile.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na današnji novinarski konferenci je Usenik dejal, da bo Perpetuum Jazzile 5. marca začel svojo drugo turnejo po ZDA, kjer bodo predvidoma izvedli 15 koncertov. Med drugim bodo koncerte pripravili v mestih Cleveland, Joliet in Milwaukee, kjer je po besedah Usenika "močna slovenska izseljenska skupnost".

"Dvorane, v katerih bomo nastopali, sprejmejo med 1000 in 2000 ljudi," je dejal in dodal, da v sklopu promocije sodelujejo z lokalnimi časopisi, radijskimi in televizijami postajami, nastopili pa bodo tudi v jutranjem programu Fox TV.

"Turneja bo precej intenzivna, saj bomo v 23 dneh naredili okoli 8000 kilometrov," je pojasnil. Na turneji bodo po besedah Usenika ohranjali "karakter zasedbe".

Umetniški vodja Perpetuum Jazzile Peder Karlsson je dodal, da so pripravili nekaj novih pesmi, med njimi tudi nekaj izvirnih aranžmajev. Karlsson jih je pripravil v sodelovanju z beatbox izvajalcem Sašom Vrabičem in tenorjem Samom Vovkom. "Za kateregakoli glasbenega ustvarjalca je po mojem mnenju pomembno, da ima svoje kompozicije," je dejal.

"Na ameriškem občinstvu bomo preizkušali novi repertoar, da bo, ko pridemo nazaj v Slovenijo, izpiljen," se je pošalil Karlsson. Usenik je dodal, da bo spektakel Vokal Xtravaganzza v Stožicah 9. novembra "nekakšna premiera programa za 2014".

"Pričakujemo razprodane Stožice, glede na velikost in spektakularnost dogodka, pa tudi glede na povpraševanje," je poudaril. Pričakujejo tudi veliko obiskovalcev iz tujine.

Spektakel bo za skupino velik izziv, saj bodo morali svoje delo prestaviti iz okolja, kjer so delali okoli pet let, v večji prostor in temu primerno prirediti koncert, je dejal predsednik Perpetuum Jazzile Jan Trost.

V obdobju med septembrom in decembrom poleg koncerta v Stožicah zasedba načrtuje še turnejo po Nemčiji, kjer bodo pripravili 20 koncertov.

Prihodnji teden bo skupina predstavila tudi nov videospot za Karlssonov aranžma Abba-Medley, ki ga je zrežiral Predrag Rajčič. Tematika videospota za aranžma, v katerega je vpetih pet skladb Abbe, je zaokrožena okoli štirih osnovnih elementov in petega - ljubezni do glasbe.

Vokalna skupina Perpetuum Jazzile, ki je nastala leta 1983 pod imenom Gaudeamus, danes šteje več kot 50 članov, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije. Skupina izvaja popularno in jazz glasbo izključno z vokali, občasno tudi ob spremljavi klavirja in drugih instrumentov.

Na spletnem portalu YouTube velja Perpetuum Jazzile za najbolj gledano vokalno zasedbo na svetu, saj se lahko pohvali z več kot 33 milijoni ogledov. Najbolj priljubljena skladba na portalu je Africa, sicer popevka kalifornijske skupine Toto, ki beleži že več kot 14 milijonov ogledov. Zasedba je na povabilo skupine Toto letos nastopila v Italiji.