Svet 2.3.2013 6:00

Živi zid protestnikov za zaščito East Side Gallery

Berlin, 2. marca - Načrte gradbenega podjetja, da bi podrlo del Berlinskega zidu, poln poslikav, ki slovi kot East Side Gallery, so padli v vodo, saj so se ob začetku del vneli protesti. Okoli 300 predstavnikov civilne družbe in umetnikov je v petek pred galerijo postavilo živi zid, da bi preprečilo uničevanje po vsemu svetu znane kulturne dediščine.

Žerjavi so po poročanju tujih medijev pred prihodom protestnikov v zidu galerije, ki je sicer dolga 1,3 kilometra, že naredili 1,5 metrsko luknjo. Zasebno gradbeno podjetje namerava del zidu odstraniti zato, da bi tam ustvarilo prostor za gradnjo luksuznih stanovanj.

Protestnik Robert Muschinski iz iniciative Sink Mediaspree je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da so bili priča uničenju nemške in svetovne kulturne dediščine. "To je sramota za mesto. Sram me je, da sem Berlinčan," je dodal. Protestnikom, ki jih je prek spletne peticije podprlo že na tisoče ljudi, je uspelo z akcijo zaščititi zid.

Večino Berlinskega zidu so odstranili po padcu komunizma leta 1989, dandanes pa je njegove sledi po glavnem nemškem mestu težko zaznati. East Side Gallery so postavili leta 1990 in obsega dela 120 mednarodnih umetnikov, naslikana na vzhodno stran več kot kilometer dolgega ohranjenega bloka Berlinskega zidu.

Galerija velja za drugo najbolj obiskano berlinsko turistično znamenitost, takoj za Brandenburškimi vrati. Vsako leto si jo ogleda več kot milijon ljudi.