Slovenija 5.3.2013 6:00

V Ljubljani začetek festivala Rdeče zore

Ljubljana, 5. marca - Z odprtjem razstave Nine Bric ob 19. uri v Cafe Open se bo začel 14. feministični in queerovski festival Rdeče zore. Do 10. marca bo po različnih prizoriščih po Ljubljani ponudil delavnice, razstave, projekcije, pogovore, predstave, performanse in koncerte.

Nina Bric se izraža v stripovskem slogu. Svoje figure postavi pred enobarvna ozadja, upodablja pa izrazito dvodimenzionalno, z močnimi črnimi konturami in živimi barvami ali pa črno-bele figure postavi pred ozadje iz časopisnega papirja in barvno prizor dopolni le z rdečo barvo.

Skozi lahkoten slikarski slog želi avtorica podirati tabuje, se poigravati z erotiko in navidezno resnobnost izbranih tem premagati z igrivo ironijo, piše na spletni strani festivala.

Program festivala bodo podrobneje predstavili na novinarski konferenci v sredo, 6. marca, na kateri bodo spregovorili tudi o regionalni mreži sorodnih festivalov, pobud in medijev s predstavnicami hrvaškega festivala Vox Feminae, srbskega festivala Befem, hrvaškega portala Libela.org in lokalnih skupin.

Pobudnice festivala žensk Rdeče zore so leta 2000 v AKC Metelkova mesto delovale v sklopu več društev. Preučevale so položaj žensk v spletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja.

Odločile so se, da na mednarodni dan žensk, 8. marec, organizirajo festival, ki bo javni prostor razprl za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju. Dogodek je prerasel v večdnevni festival.